Søg på lokalafdelingens hjemmeside
Logo

Årsmødet den 6. marts 2024

Bestyrelsens beretning v/Peter Ried-Larsen
Foto: Knud Erik Bødker

Årsmødet startede med underholdning og kaffebord.

 
Underholdning med Folk Lovers 
 
 Over 300 medlemmer var mødt op til Årsmødet

 

Formandens beretning

Peter Ried-Larsen, formand

 

Kære medlemmer af Ældresagen Esbjerg,

Det er med stor glæde og ære, at jeg byder jer alle 300 medlemmer velkommen til dette års årsmøde. Det er en glædelig lejlighed, hvor vi samles for at reflektere over vores indsats og resultater samt se frem mod de udfordringer og muligheder, der venter os i det kommende år.

Siden sidste årsmøde er vi blevet 1000 medlemmer mere så vi er i dag 14690 fantastiske medlemmer og samlet set i Esbjerg 21291.

Først vil jeg gerne give jer en kort redegørelse for Ældresagen organisering.

 Ældresagen er en landsdækkende organisation, der arbejder for at forbedre livsvilkårene for vores ældre medborgere. Vi er organiseret med lokale afdelinger rundt omkring i landet, hvor vi arbejder tæt sammen med vores medlemmer for at adressere vigtige spørgsmål og udfordringer, der påvirker ældre borgere. I Esbjerg Kommune er vi tre lokalafdelinger Ribe, Bramming og Esbjerg, der i et koordinationsudvalg samarbejder om den ældre- og sundhedspolitiske indsats over for kommunen, andre myndigheder og samarbejdspartnere.

I løbet af det forgangne år har Ældresagen på landsplan opnået flere bemærkelsesværdige resultater.

Resultater

Vi har fortsat kampen for en retfærdig og værdig pension for vores ældre medborgere, og vores indsats har bidraget til at sætte fokus på pensionsspørgsmålet og sikre, at vores ældre har de økonomiske ressourcer, de fortjener efter et langt arbejdsliv. Helt konkret har vi kæmpet imod forringelse af seniorpensionen og kritikken bar frugt. Regeringen har valgt at trække forslaget om at forringe seniorpensionen tilbage.

Der er blevet afsat knap 40 mill til kampen mod ensomhed. Vi har medvirket i tv indslag om retten til fortsat at kunne betale med kontanter. Vi har bidraget til at ældre kan fravælge genoplivning. Folketinget har aftalt, at alle over 60 år kan fravælge genoplivning. Modregningen i folkepensionen som vi har presset på for at få nedbragt er blevet en realitet.

Vi har været med til at udvikle den nye strategi mod ensomhed. Derudover har vi kæmpet for demokratiske digitale borgerrettigheder, der sætter mennesket før systemet. Man skal altid kunne tale med et menneske, der skal altid  være et alternativ. Ingen digitalisering uden brugerinddragelse., Regeringen skal tage ansvar samt de kommunale og statslige myndigheder.

Ældre Sagens mærkesager er: fokus på pension, hjemmehjælp, digitalisering, pårørende, arbejdsliv, ensomhed,  sundhedsvæsen, demens, døden og den sidste tid, værdighed, plejehjem og finansloven.

Koordinationsudvalget har deltaget i udformningen af den nye seniorpolitik i Esbjerg Kommune. De tre lokalafdelinger har hver især bidraget på forskellige måder. I Esbjerg bidrog vi med at udsende et spørgeskema til 3400 medlemmer der modtager vores nyhedsbrev. Der kom svar 1050 personer. Rigtig flot. Desuden har to medlemmer af bestyrelsen været ude og interviewe en gruppe med kvinder og en gruppe med mænd. Tak til jer. Seniorpolitikken er godkendt og forventes snart tilgængelig. Vores krav har været, at der skal sættes handlinger bag. Styregruppen arbejder lige nu med bla   fokus på digitalisering i forhold til, at vi som borgere ikke bliver efterladt under bussen. Koordinationsudvalget i vores kommune var rigtig hurtig til at arrangere et møde med vores nye ældreminister med det formål at give vores besyv med i forhold til den ældrelov, der var på vej. Udvalget har i år haft møde med politikerne i sundheds-og omsorgsudvalget for at gøre dem opmærksom på hvilke aktivitetsmuligheder der er i de forskellige lokalafdelinger. På et senere møde deltog hele det politiske udvalg samt forvaltningen, hvor vigtige emner som betaling for ophold på midlertidige pladser og borgerens retssikkerhed i forhold hertil.

Vi har lokalt samarbejdet aktivt med forskellige politiske udvalg, hvor ældresagen har lokalpolitisk interesse.  Vores deltagelse i høringsarbejdet vedrørende bustransport har været en vigtig del af vores arbejde for at sikre, at ældre borgere har adgang til pålidelig og tilgængelig offentlig transport. Derudover har vi også engageret os i debatten om den fremtidige boligpolitik, hvor vi har arbejdet for at sikre, at ældreboliger er tilgængelige og egnet til vores medlemmers behov.

Desuden er vi i gang med at påvirke udstykningen af ældreboliger i Sønderris. Vi er repræsenteret i styregruppen hvor dagsordenen er at sikre, at ældre borgere i området har adgang til egnede og tilgængelige boliger, der opfylder deres behov og ønsker.

Vi har sat flere nye tiltag og aktiviteter i søen for at styrke fællesskabet og trivslen blandt vores medlemmer.

 En ny læseklub er blevet etableret i Hjerting, hvor vores medlemmer kan mødes og dele deres passion for litteratur. Samtidig har vores nye initiativ "spillefuglene" i Kongensgade skabt et hyggeligt rum, hvor ældre borgere kan samles og nyde brætspil og kortspil sammen. Der er kommet dart og bordtennis til ude i EFI-hallerne. Samarbejdet Med Street Food omkring langbordsspisning, musikarrangementer og bingo er velbesøgt. Søndags arrangementer i Kongensgade, Dronning Louise, musikcafeen samt søndagsgåturene fra Musikhuset er hele tiden med til at gode relationer opstår. Litteraturklubberne er fortsat en stor succes. Der er ventelister.

 IT-cafeen i Kongensgade er velbesøgt. Der har været besøgt 150 hjem, hvor der er ydet IT hjælp. Vores tilbud om hjælp til småting i hjemmet (Den hjælpende hånd) har været i gang i 50 hjem. Kontoret i Kongensgade med åbningstider tirsdag og torsdag er flittigt besøgt. På en eller anden måde har vores kontor udviklet sig til et fristed hvor man udover at købe billetter også henvender sig med en livshistorie og får sat ord på, bliver hørt og vejledt om hvor man via ældre sagen kan få råd og vejledning. Efterspørgslen efter besøgsven og et tryghedsopkald er stadig stigende. Vores frivillige i bisidderordningen har kun været anvendt i få tilfælde. Ældre Sagens fantastiske der på biblioteket fortæller børn om gamle dage eller om lege eller læser og fortæller historier er populært. Styrk Sproget i samarbejde med Esbjerg Kommune er fortsat en spændende aktivitet.

 Seniorbio i Nordisk Films Biografer i samarbejde med Træfpunkt Sædding og biblioteket er fortsat en stor succes. Vi er gået fra 35 til 106 deltagere pr gang Her vises film der taler til følelserne og forstanden, Med baggrund i ønsker fra medlemmerne, er der opstartet et samarbejde med Syddansk Folkeuniversitet. Foredraget med Mikael Kamper er et af resultaterne.  Samarbejdet med FOF om at opstarte en kulturhøjskole er færdiggjort. Styrk Sproget i samarbejde.

 I løbet af året har der været 3 informationsmøder om fremtidsfuldmagt . Ca 150 medlemmer har deltaget. De 2 af møderne har været afholdt på plejehjemmet Sirius.

Vi har fået flere henvendelser fra medlemmer der har besvær med at komme igennem, når de ringer til Esbjerg Kommune. De er  mødt af følgende besked : jeg er Esbjerg kommunes tlf robot. På baggrund heraf har vi haft et møde med chefen for borgerservice. De er meget lydhøre over for problemerne. Der er allerede nu gennemført forbedringer. Når man ringer op, bliver der efter 7 sekunder stillet videre til personlig betjening, når man ingenting siger. Vi er blevet inviteret til møde igen i marts. 

I forhold til alle, der er kontaktpersoner inden for IT, social- humanitære opgaver, motion, sundhedsudvalg vil jeg gerne fremhæve distrikternes rolle. Lokalafdelingerne i et geografisk afgrænset område inden for en region udgør et distrikt og lokalafdelingerne i området er medlem af distriktet. Formålet er udover at være forum for erfarings- og ideudvikling at give inspiration til arbejdet, bla ved at afholde fællesarrangementer som temadage og afholdelse af specielle kurser for lokalbestyrelserne og deres kontaktpersoner inden for faggrupperne. Vi tilhører distrikt 4 som består af kommunerne, Billund, Esbjerg, Fanø, Fredericia, Kolding, Varde, Vejen, Vejle i alt 19 lokalafdelinger.

Her til sidst en stor tak til alle jer 175 frivillige der yder en kæmpe indsats både i alle aktiviteter og i bestyrelsesarbejdet. Der skal også lyde en tak til Esbjerg Kommune for et rigtig godt samarbejde i det forløbne år.

Tak for jeres opmærksomhed, og lad os sammen se frem mod et givende og inspirerende årsmøde og et år fyldt med muligheder og positive forandringer.

Lokal Bestyrelsens fremtidige virke

Lokalbestyrelsen i vores kommune står overfor spændende udfordringer og muligheder, når det kommer til at sikre ældresagens strategi med fokus på værdighed i sundhed, omsorg og pleje, en aktiv senior styrke og mental sundhed. Vi ønsker at være med til at udvikle vores lokalsamfund i tråd med regeringens ældre reform, og derfor har vi en række konkrete skub, som vi gerne vil fokusere på i den kommende tid.

Først og fremmest vil vi arbejde på at sikre, at der er tilstrækkeligt med plejehjemspladser til vores ældre borgere. Vi ønsker at skabe rammer, hvor de ældre kan få den nødvendige omsorg og pleje, samtidig med at deres værdighed og selvbestemmelse respekteres.

Derudover vil vi arbejde på at sikre, at den ældre borger ikke bliver ekskluderet i forhold til digitalisering og velfærdsteknologi. Vi vil sørge for, at de får den nødvendige støtte og hjælp til at kunne navigere i den moderne verden og nyttiggøre sig af de teknologiske muligheder, der er til rådighed.

Koordinationsudvalget har allerede her i marts inviteret Sund -og Omsorgsudvalget til en dialog om den nye ældrereform og dens konsekvenser. Vi især meget opmærksom på retssikkerheden bla, for de svage grupper.

I vores lokal afdeling er det af stor betydning at vi er på forkant med den ældre politiske udvikling i form at vi inviterer vores medlemmer indenfor til dialoger om de emner der rører sig. Det kunne være aftenarrangementer i vores lokaler i Kongensgade for at tiltrække medlemmer der stadig er på arbejdsmarkedet.

Vi ønsker også at fremme mental sundhed blandt vores ældre borgere. I samarbejder med lokalafdelingerne i Bramming og Ribe arrangeres der bla. et foredrag om at HOLDE HJERNEN SKARP.

Fokus på det kulturelle område er af stor betydning. Senior Bio fortsætter med spændende film . Kulturhøjskolen i samarbejde med FOF starter til efteråret. Samarbejdet med Folkehøjskolen på Syd Dansk Universitet fortsætter med spændende foredrag.

Vi ser frem til et nyt samarbejde med Fritids - Kulturhuset i Skolegade. Den nye daglige leder har kontaktet bestyrelsen, hvilket vi er glade for. . Herreværelset i Bryndom Sognegård inviterer os i 2024 inden for. Mænd i alle aldre er velkommen til at deltage i en herrefrokost en times tid ca.en gang om måneden. Der startes med en sang, spiser smørrebrød og snakker om forskellige emner.

Alle vores initiativer kan I se og følge på i den lange i ugeavisen, på vores hjemmeside og Facebook samt på infoskærmen i Kongensgade.

Den vigtigste drivkraft er alle jer frivillige. Det at I trives og får opbakning betyder meget for os. Derfor vil det glæde os at I møder op når vi byder jer indenfor til en snak om hvordan går det. Hvad skal vi have mere fokus på og hvad skal vi have mindre fokus på. Vi får brug for flere frivillige i fremtiden og i den forbindelse har bestyrelsen besluttet fremover bla. at kørsel afregnes efter statens højeste takst.

Samlet set ser vi stor fremdrift og potentiale i at vore arbejde på lokalt plan, og vi glæder os til at tage fat på disse spændende udfordringer sammen med vores medlemmer, samarbejdspartnere og politikere.

 Birthe Andersen, Kasserer

 

 Jubilarer 2024
 
 
 Hanne Meyer

 

Den nye bestyrelse

Peter Ried Larsen, formand
Lillian Søeborg, næstformand
Ruth Thygesen
Henning H. Christensen
Ine Munk
Søren Juul Nielsen
Anne-Margrethe Hansen
Kurt Bertelsen
Knud Erik Bødker
Birgit Stenhøj, 1. suppleant

Sidst opdateret 11.04.2024