Søg på lokalafdelingens hjemmeside
Logo

Referat af årsmødet 2024

Referat fra årsmøde i ældresagen Brønshøj-Vanløse

Afholdt tirsdag d.12. marts 2024 kl. 13.00
Deltagere: 35 deltagere + bestyrelsen samt Henning Broman.
 
Formand i Ældre Sagen Brønshøj – Vanløse, Gurli Kejser, bød velkommen.  Herefter holdt Henning Broman et indlæg om fremtidsfuldmagter. Hovedpunkter herfra:
Hvad er en fremtidsfuldmagt?  Betingelsen for at den kan træde i kraft er, at man ikke kan klare sig selv mere (kræver lægeerklæring). Man bør vælge en der kender en godt fx ægtefælle, børn, slægtning – der kan godt være flere fuldmægtige. 
Fuldmagten skal oprettes mens man er klar og forstår hvad der sker. Man vælger selv, hvem der skal være fuldmægtige, dvs. kan disponere på ens vegne. Fremtidsfuldmagten oprettes digitalt (ved brug af MitId) – evt. via familieretshuset, hvis man ikke har MitId, men dette er mere besværligt. 
Uden en fremtidsfuldmagt er det familieretshuset, der kan tage ansvaret for en, hvis man ikke selv er i stand til det – de vil så udnævne en værge.
Oprettelsen sker via tinglysningssystemet, dette gøres på nettet. Fuldmagten skal kun underskrives (med MitId) af den fuldmagten vedrører – ikke at dem, der vælges som fuldmægtige. Man skal dog selvfølgelig have en aftale med dem om det.  Det letteste er at give fuldmagt til ”det hele” – økonomi, bolig mv. Dette er naturligvis en meget stor tillidssag, så det forudsætter at man har fuld tillid til de udvalgte fuldmægtige. Der er dog enketle udtagelser til hvad de fuldmægtige kan beslutte: De kan ikke sende en på plejehjem, hvis man ikke selv vil. De kan ikke træffe beslutninger om sygehusbehandlinger, fx operation, mod ens ønske.  
Efter oprettelsen i tinglysningssystemet, skal fuldmagten sendes til notaren – i København er dette byretten. Fuldmagten skal oprettes mens man stadig er ”fuldstændig fornuftig”.  Notarens gebyr er ca. 300 kr. 
Fuldmagten kan tilbagekaldes, hvis man ønsker det.
For at sætte fuldmagten i kraft kræves en lægeerklæring. Den sættes i kraft af famileretshuset (gebyr). Henning frarådede at bruge ældresagens fuldmagter, bl.a. fordi de er svære at kalde tilbage.
Et problem ved fremtidsfuldmagnen er, at man ikke kan foretage dispositioner, der gavner en selv. Fx kan en datter, som er fuldmægtig,  overføre penge fra sin mor til hendes søskende, men ikke til sig selv. Hvis en ægtefælle er fuldmægtig, kan hun ikke sælge et fælles hus.
Forskellen fra en generalfuldmagt er, at en fremtidsfuldmagt ikke kun gælder økonomiske forhold, men også personlige forhold, fx hvis man skal på plejehjem.
Alternativet til en fremtidsfuldmagt er, at familieretshuset udpeger en værge – og som sidste udvej kan dette være en advokat.
Henning Broman foreslog, at der blev afholdt kurser om dette. 
Link til flere oplysninger:
 

Selve årsmødet

1. Valg af dirigent.

Henning Broman blev valgt

2. Bestyrelsens beretning om lokalbestyrelsens virksomhed til godkendelse v/Gurli

 
- Vi er ca. 8200 medlemmer og 63 frivillige i lokalafdelingen. Vi søger pt. et større sted at være, så der er lokaler med plads til flere aktiviteter.
- Alle frivillige blev inviteret til Sofiero i Sverige.
- Bestyrelsen har været på seminar på Søfryd i Jyllinge (som desværre nu er lukket). 
- Der har været en medlemsudflugt til Odense og Aarhus, hvor bl.a. HCA museet m.fl. blev besøgt. Vi var 40 af sted. 
- Lokalafdelingen er medlemmer af koordinationsudvalget, ( 5 lokalafdelinger i KBH) – dette behandler bla. sundhedspolitik, pressekontakt mv.
- Ældresagen arbejder for en større folkepension, da vi er bagud i forhold til lønnen på arbejdsmarkedet. Der foreslås en ekstraordinær regulering på 5 % i 2024 samt et ”pensionistfradrag” og evt. kompensation ift. store bededag. 
- Der er bestyrelsesmøder månedligt undtagen i sommerferien.
- Kontorets åbningstider er blevet reduceret til hver anden uge, da der er få henvendelser
Beretningen blev vedtaget med akklamation.

3. Forelæggelse af lokalbestyrelsens regnskab.

Preben fremlagde regnskabet – der ikke er til godkendelse, da det allerede er godkendt af revisorerne i Ældresagen.
Der var 7889 medlemmer i lokalafdelingen (pr 31/12 2023). Antallet af medlemmer er stigende, og en betydelig andel yngre medlemmer. 
Der er 62 frivillige (0,8% af medlemmerne). Det er ikke mange, derfor søger vi flere frivillige. Vi har fået positiv tilbagemelding fra 7-8 personer. 
Regnskab:
Indtægt 319.000 i kontingentandel.  Dette er betydeligt mere end i 2022.
140.000 i arrangementsindtægter – mindre end i 2022 pga. færre ture.
Udgifter: Lokalafdelingsudgifter: Mange forskellige ting, fx kopimaskine, hjertestarter.
Huslejen er 168.000, denne er steget og vil stige igen pga. renovering af ejendommen. Vi ved ikke hvor vores aktiviteter skal foregå under renoveringen.
Arrangementsudgifter er mindre end i 2022 pga. færre ture.
Overskud i 2023 var 80.000  - højere end forventet. 
Beholdning er 453.000 – højt, men der er heller ikke indtægter før i september, og der er afsat et  betydeligt beløb til flytning. 
Hvad skal vi bruge penge til i 2024 ?
Udgifter til markedsføring i 2024 – ca. 20.000
Arrangementsudgifter vil nok stige pga. flere aktiviteter i 2024.
Prisen for at deltage på holdene i 2024 fastholdes på samme beløb som tidligere år, selv om vi betaler stigende baneleje til kommunen.
Der forventes et underskud på ca. 17.000 kr i 2024.
Der er forskel på, hvad de enkelte kommuner giver i tilskud bl.a. til Ældre Sagens huslejeudgifter. I Københavns kommune gives et meget lille beløb i tilskud til husleje.
 
 

4. Orientering om lokalbestyrelsens fremtidige virke.

 
Vi vil styrke vores fællesskab, styrke engagementet og få flere frivillige. Derudover vil vi meget gerne gøre os mere synlige.
Men da vi får en ny bestyrelse, må den beslutte, hvad der skal ske fremover – Gurli og Rolf stopper, så der skal være  nye i bestyrelsen.
Vi vil gerne engagere os i ”Danmark spiser sammen” med 30.000 kr.
Aktivitetsmøde med frivillige: 18.000
Ture og arrangementer: 60.000
Vi vil gerne have nye frivillige, til bl.a. følgende opgaver:
* Sekretær 
* PR medarbejder. 
* Besøgskoordinator
* Velkomstvært –fx  invitere nye medlemmer til en frokost.
* Flere til ture og arrangementer
* Kontorpasning.
 
Åbningstiderne på kontoret skal overvejes fremover
Forslag til nye aktiviteter: Besøgsvenner, IT- undervisning – flere undervisere. Vi har mange motionshold, men mangler gymnastikhold.
Gerne flere undervisere til sprog. Vi har 2 Italiensk-, et engelsk-og et fransk hold.
Musik og kreative fag og, flere til at undervisere slægtsforskning.
Hvor meget tid bruger man som frivillig? – man skal bruge den tid, man selv kan afsætte.
Det er meningsfuldt at være frivillig.
  
 
 
 

5. Indkomne forslag, som skal være lokalbestyrelsens formand i hænde senest 14 dage før.

Ingen. 

6. Valg af lokalbestyrelsesmedlemmer for to år.

Gurli Kejser og Rolf Kejser var på valg, men modtog ikke genvalg.
Preben Husher modtog genvalg.
En enkelt fra salen var interesseret i at stille op til bestyrelsen, men havde desværre ikke mulighed for at deltage i bestyrelsens aktiviteter.
Preben fortsatte derfor som bestyrelsesmedlem, og Jens Grønlund og Ejnar Mølgaard Mortensen overgår fra at være suppleanter til at være bestyrelsesmedlemmer. Gurli tilbød at være suppleant, ville søge om tilladelse til dette, selv om hun ikke mere bor i København. Valg af suppleanter for et år: Gurli.

7. Eventuelt.

Intet fra salen.
Preben: Mange tak til Gurli og Rolf for 12 års virke i ældresagen
 

Sidst opdateret 19.03.2024