Søg på lokalafdelingens hjemmeside
Logo

Kvalitetsstandard for personlig og praktisk hjælp i Tønder Kommune 2020

Kvalitetsstandard for personlig og praktisk hjælp i Tønder Kommune 2020

 

Kommunalbestyrelsen skal mindst én gang årligt revidere kvalitetsstandarden for personlig pleje og praktiks hjælp i Tønder Kommune. Kvalitetsstandarden indeholder informationer til borgeren om det serviceniveau, der kan forventes af kommunen.

 

Beskrivelsen omfatter fire punkter:

  1. Om kvalitetsstandarden
  2. Hvordan man søger om hjælp, og hvordan hjælpen tildeles
  3. Beskrivelse af de enkelte former for hjælp inden for personlig og praktisk hjælp
  4. Praktisk og lovgivningsmæssig information.

Beskrivelsen er meget omfattende – den fylder 15 sider - hvorfor jeg har valgt kun at omtale følgende punkter:

Ansøgning om hjælp:

Der skal foreligge en ansøgning fra borgeren. Pårørende, læge og hjemmeplejen m.v. kan dog rette henvendelse på borgerens vegne, såfremt det er aftalt med denne.

Seneste to hverdage efter borgers henvendelse om hjemmehjælp vil kommunens visitator kontakte borgeren og om nødvendigt aftale et hjemmebesøg indenfor 14 dage. Akut behov for personlig hjælp visiteres og igangsættes altid samme dag.

Visitator udarbejder et aftaleskema, som beskriver afgørelsen om den tildelte hjælp, begrundelsen for og formål med hjælpen, samt for hvilke periode hjælpen gives.

Under samtalen mellem borger og visitator er borgeren velkommen til at have en bisidder med.

På baggrund af en konkret og individuel vurdering afgøres, hvilken hjælp borgeren kan tilbydes:

 

  1. Et kortvarende, tidsafgrænset og målrettet rehabiliteringsforløb
  2.  Personlig hjælp og pleje/og eller hjælp til nødvendige og praktiske opgaver i hjemmet.

 

I Tønder Kommune arbejdes der med rehabilitering, som er et målrettet træningsforløb til at opnå et mere selvhjulpet, selvstændigt og meningsfuldt liv. Forud for enhver visitation til hjemmehjælp vil der blive foretaget en vurdering af, hvorvidt den enkelte borger gennem målrettet træning i eget hjem kan blive i stand til at klare sig selv uden hjemmehjælp eller med mindre hjælp. Vurderingen sker på baggrund af et målrettet rehabiliteringsforløb på op til 12 uger.

I samarbejde med borgeren fastlægges målet for rehabiliteringen, og der udarbejdes en plan for, hvordan målet skal opnås.

 

Aktiviteter, der kan gives støtte til:

Bad, personlig hygiejne, af- og påklædning, toiletbesøg, hudpleje, hjælp til hjælpemidler, forflytninger, vending – lejring, balancetræning, træning gennem hverdags aktiviteter, udluftning og oprydning i forbindelse med personlig pleje, sengeredning.

Støtten og hjælpen tager udgangspunkt i den enkelte borgers behov og ydes på en måde, der støtter den enkeltes evner til at klare sig selv.

Personlig pleje kan iværksættes fra dag til dag og vil senest blive iværksat inden for 1 uge efter afgørelsen er truffet.

Hele den udførlige beskrivelse af de enkelte områder kan læses ved at gå ind på Kommunens hjemmeside. Man skriver blot: Kvalitetsstandard for personlig og praktiks hjælp 2019 (den er også gældende for 2020)

 

Karen Hansen

Sidst opdateret 20.12.2019