Søg på lokalafdelingens hjemmeside
Logo

FORMANDEN HAR ORDET: Værdighed i ældreplejen nu

27. september 2021.
I Ældre Sagen kører vi en kampagne, hvor vi vil sætte ekstra fokus på ældreplejen i Danmark.

Af Birger Rasmussen, formand for Ældre Sagen Bornholm

I Ældre Sagen kører vi en kampagne, hvor vi vil sætte ekstra fokus på ældreplejen i Danmark. Det sker efter udsendelsen med Else og Niels i TV 2, hvor det fremgik med al tydelighed, at der foregik direkte uværdig behandling af ældre på plejehjem. Vi blev præsenteret for nogle grænseoverskridende episoder ved det, der burde være toiletbesøg, som gjorde et stort indtryk, og jeg var nok ikke den eneste, der blev berørt. Den efterfølgende debat viser desværre, at det ikke er et enestående tilfælde, men kan forekomme overalt i Danmark. Derfor er det nødvendigt med fortsat opmærksomhed.

Værdig ældrepleje
I Bornholms Regionskommune er der en ældrepolitik med overskriften ”En værdig Ældrepleje”, og inde i teksten står der blandt andet ”alle kan leve et værdigt liv uanset behovet for hjælp”, og at man som beboer på et plejehjem ”skal have et liv, hvor omsorgen, ud over pleje af kroppen, også har fokus på det sociale og aktive i et menneskes liv”. Det vil sige, at intentionen er til stede, men det kommer ikke af sig selv. Så uanset at vi har et personale, der vil alt det bedste, så kræver det, at de politiske beslutninger om økonomi til ældreområdet følger med, så de klare tekster i ældrepolitikken ikke bliver tomme ord.

Dit ansvar
Det er dog ikke kun politikerne og medarbejderne på ældreområdet, der har et ansvar, det har vi alle. For at nævne et eksempel på, hvordan vi alle i hverdagen kan medvirke til at gøre livet nemmere og dermed mere værdigt, vil jeg henlede opmærksomheden på, at der er et nyt symbol, som kan bæres af mennesker med en demenssygdom - det viser to hænder, der mødes. Når du ser det, skal du vide, at her er et menneske, der har brug for din imødekommenhed.

Sidst opdateret 18.01.2024