Søg på lokalafdelingens hjemmeside
Logo

Bliv klogere på Demens

Jesper Schous foredrag i korte vendinger og præsentation.

Jesper Schou pensioneret speciallæge i psykiatri og gerontopsykiater fortæller her i store træk om demens og hvad det gør ved folk med diagnosen demens.

Demens er en folkesygdom i Danmark, og vil i stigende grad udgøre et samfunds problem. Flere og flere bliver demente, fordi vi bliver ældre.

Tendensen er at demente bliver længere og længere i eget hjem, især hvis man har en pårørende, der kan tage hånd om en.

Hvis demens bliver diagnosticeret og behandlet i tide, kan man få et bedre liv med demens. Det varer længere inden man rammer perioden med svær demens, hvor man typisk skal på plejehjem.

Det er derfor vigtigt, som pårørende, at få vedkomne til læge, hvis man har mistanke om, at noget er galt. Det er svært at acceptere både som demens ramt og pårørende at ens nærmeste er ved at være dement. I dag snakker man ikke så meget om det, hvis ens pårørende er begyndende dement, men det vil gøre livet meget lettere, hvis man er åben om det fra starten. Ens omgangskreds har meget lettere ved at forstå, hvad der sker, for den demente vil helt sikkert ændre adfærd. I mange tilfælde har omverdenen spottet det alligevel.

Demens er opdelt i 3 faser:

  • Mild eller let -  Påvirker aktiviteter i den almindelig hverdag
  • Moderat eller middelsvær - Patienten kan ikke klare sig uden hjælp fra andre
  • Svær demens - Det er her man typisk kommer på plejehjem - Vedvarende pleje og overvågning er nødvendig.

I det vedhæftede dokument kan I finde Jespers præsentation fra d. 22. marts 2024, hvor han blandt andet kommer med eksempler på, hvad symptomer på begyndende demens kan være og hvad de forskellige typer demens hedder og gør ved folk.

Jesper Schous præsentation

Sidst opdateret 23.04.2024