Søg på lokalafdelingens hjemmeside
Logo

20190606 Demens - Fuldmagter

Selvbestemmelse så længe som muligt.

Ældre Sagen Aulum-Vildbjerg havde torsdag aften fuldt hus med 75 deltagere på Stationen i Aulum til et spændende foredrag om demens og fuldmagter.

 Ældre Sagens jurist og rådgiver Susanne Bækgaard Holm redegjorde for forskellige former for fuldmagter. Først Ældre Sagens pårørendefuldmagter, der omfatter fast ejendom, økonomiske forhold og personlige forhold. Her kan man ringe til Ældre Sagen og få rådgivning og hjælp. Susanne Bækgaard Holm understregede, at man skal have sin fornuft i behold, når man opretter en fuldmagt, og det er en god idé at få den underskrevet ved en notar. Fuldmagten træder i kraft, når den er underskrevet.

I 2017 blev fremtidsfuldmagten indført. Den oprettes digitalt, men skal underskrives ved personligt fremmøde for en notar.  Fremtidsfuldmagten sættes i kraft af Familieretshuset, når der bliver behov for det, og der kræves en lægeerklæring.

Efter kaffe og smørrebrød fortalte Barthe Risom Holst, Bryrup om forløbet med en dement ægtemand. Hvor uforstående og ind imellem irriteret hun var i begyndelsen over ægtemandens ændrede adfærd, om dianosen og om flytning til mindre bolig - det kan jo give ekstra arbejde, når manden pakker flyttekasser ud igen inden flytningen..

Barthe fortalte rørende og med humor, hvordan dagliglivet kan være for et ægtepar, hvor den ene er dement og den anden må holde modet oppe trods manglende hvile og søvn. Hvornår erkender man, at nu må der hjælp til og en beskyttet bolig. Her var det dejligt at høre, hvor positivt Barthe omtalte de nuværende forhold for ægtemanden, og hvor vigtig det er, at den pårørende har en aktivt godt liv.

Aftenen sluttede med en sang, og alle gik hjem med noget at tænke over.

 

Hæfte om demens fra Tunstall (Data, dimser og demens)

Demens og Jura - Selvbestemmelse så langt som muligt (Plancer fra det afholdte arrangement)

 

 

Sidst opdateret 02.09.2019