Søg på lokalafdelingens hjemmeside
Logo

13. juni 2021: Bornholm

TUREN TIL BORNHOLM 13. – 17. JUNI 2021

Søndag den 13. juni klokken 6.00 mødtes 32 spændte deltagere ved Sognegården i Hørning for at tage med Sørens Rejser til Bornholm. Vores turleder Ingolf tog imod os, og vi blev præsenteret for turens chauffør Jens og hans flotte bus. På grund af Corona skulle vi alle vise coronapas, inden vi kunne gå ind i bussen. Alle var glade over igen at kunne komme ud og opleve noget uden for hjemmet. Dog skulle vi alle have mundbind på i bussen søndag, på resten af turen var dette krav ophævet.

Turen gik sydpå ad motorvejen, over Fyn med ophold lige før Storebælt, hvor vi uden for programmet fik kaffe og rundstykker, som Ingolf havde fået organiseret. Han havde også sørget for ost og nutella til rundstykkerne, som Jens havde med fra Kjellerup. Vejret var heldigvis godt og tørt, så vi kunne nyde formiddagskaffen uden for bussen.

Videre over Storebæltsbroen, Sjælland, Øresundsbroen og Sydsverige til Ystad. Her ankom vi i god tid og kunne komme ud og strække benene lidt. Der ventede en tur med færgen Ystad-Rønne, og vi ankom til Rønne ved 14-tiden. Her samlede vi guiden Jørgen op og begyndte straks at opleve Bornholms seværdigheder under Jørgens kyndige ledelse, krydret med morsomme fortællinger.

Vi startede med køre nordpå langs Bornholms vestkyst forbi Hasle, Helligpeder og Teglkås. Vi gjorde ophold ved Ringebakkebruddet, et nedlagt granitbrud i et smukt naturområde med voldsom natur. Vi kørte forbi Hammershus Borgruin, som vi skulle se senere, videre til Opalsøen. Her betragtede vi den smukke natur og det flotte grønne vand i søen, som også er et tidligere granitbrud. Klokken cirka 16.30 var vi fremme ved vores hotel, Pepita i Sandvig. Vi fik nøgler til vores værelser og havde tid til at slappe af og nyde det gode vejr i hotellets gårdhave inden aftensmaden kl. 18.30. Alle var vist godt trætte efter en lang dag med rejse og gode oplevelser.

Mandag startede vi sydpå kl. 9.30. Vi gjorde kort ophold ved Olsker Rundkirke. Derefter gik turen via Nexø, forbi Balka Strand til Due Odde strand, som har noget af verdens fineste sand (brugt til timeglas). En meget flot strand, hvor vi lov til at mærke det fine sand mellem tæerne. Turen fortsatte til Snogebæk, her gjorde vi ophold og fik en tiltrængt forfriskning i form af is, øl eller kaffe efter eget ønske.

Frokosten blev indtaget på Svaneke Bryghus, og der var tid på egen hånd i Svaneke. Her kunne vi se glaspusteri, Bülov lakrids og havnen. Bolcheriet var lukket mandag. Nu var der tid til se nærmere på Hammershus, hvor man kunne se velkomstcentret eller gå en tur op til selve ruinen. Borgen har været kæmpestor, og der var en flot udsigt deroppe fra. Derefter gik turen tilbage til hotellet, som havde sørget for kaffe og kage til os i gårdhaven. Resten af dagen var til fri disposition før og efter aftensmaden.

Tirsdag igen afgang fra hotellet kl. 9.30. Her gik turen sydpå langs østkysten. Ophold i Troldeskoven, hvor Jørgen præsenterede os for en 200 tons stor sten, som var bragt med isen til Bornholm i den sidste istid. Videre til Helligdomsklipperne ved   Bornholms kunstmuseum. Nogle friske deltagere gik ad mange trapper helt ned til vandet. Flot natur. Vi kørte gennem Rø til Østerlars Rundkirke, som vi var inde at se nærmere på, nogle var helt oppe på kirkens loft. Næste stop var ved Baltic Sea Glass, hvor vi så flot glaskunst.

Vi fik frokost på Gudhjem røgeri, hvor man bl.a. kunne få Sol over Gudhjem og andre bornholmske specialiteter. Tid på egen hånd i Gudhjem og mulighed for at nyde en Krøllebølle is, inden turen gik videre til Kræmmerhuset i Årsballe. Her var udstillet forskellige former for kunst: keramik, glas og patchwork og meget andet. Den store have på 7000 m2 med et væld af blomster var en drøm at gå rundt i. Hjemme på hotellet var der igen kaffe og kage i gårdhaven, senere aftensmad med levende musik.

Onsdag startede vi igen kl. 9.30 og kørte mod Rønne med ophold ved Vang Havn og stenbrud. Herefter besøgte vi Hasle røgeri, hvor vi så de nyrøgede sild hænge på række på et stativ. Vi besøgte 2 stenbrud uden for Rønne, i det ene bryder man fin granit, som kan poleres helt glat, og i det andet brydes billigere granit, som blandt andet anvendes til skærver. Derefter var der byrundtur i Rønne og lidt tid på egen hånd. Nu gik turen til Restaurant Bolsterbjerg, hvor vi fik frokost og gik en tur i den store have med et 140 år gammelt ægte tulipantræ og med løsgående påfugle.

Vi fortsatte til Bisonskoven, så dog ingen bisonokser, men vi fik buskaffe af Jens og guiden Jørgens uforlignelige mazarintærte (den lignede mistænkeligt en fra et supermarked), men smagte godt. Efter kaffen videre til Rytterknægten, som er Bornholms højeste punkt med 162 meter over havet. Nogle havde ben til at gå op i tårnet. Dagens tur sluttede i Ekkodalen, hvor ekkoet dog ikke er særlig tydeligt længere på grund af tiltagende bevoksning på klipperne. På hjemturen til hotellet var det muligt at købe røgede sild mm på Gudhjem røgeri. Vi tog afsked med vores fortræffelige guide Jørgen, og igen var der kaffe og kage i hotellets gårdhave efter dagens oplevelser.

Om aftenen arrangerede vores chauffør Jens en tur til Vang Havn, så vi kunne se solnedgangen. Endnu en flot oplevelse på Bornholm.

Torsdag morgen gik turen hjemad. Bussen blev pakket og vi kørte kl. 9.00 mod Rønne til færgen mod Ystad. Videre gennem Sydsverige til Kastrup, hvor Sørens Rejser havde arrangeret en overdådig frokost til os. Næste stop på hjemturen var Kildebjerg Rasteplads på Fyn, hvor vi for sidste gang nød Jens’ buskaffe, inden vi kørte de sidste kilometer til Hørning. En dejlig tur var slut. Vi siger tak til Jens for fantastisk god kørsel og til Ingolf for god ledelse af turen.

Sidst opdateret 02.07.2021