Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Arv & testamente

Hvordan skal din arv fordeles?

Det skal du være opmærksom på, hvis du skal have hjælp af en advokat

Der er flere ting, du skal overveje, når du vælger en advokat til at hjælpe dig med fx testamente og dødsbo.

Artiklen kort

Hjælp fra en advokat

Når du har brug for hjælp i forbindelse med testamente og dødsbo, er det vigtigt at vælge den rigtige advokat.

Det er vigtigt, at du finder en advokat, som du føler dig tryg ved, og som du har tillid til.

Der findes en del hjemmesider, som tilbyder at lave fx testamenter og fremtidsfuldmagter. Men mange af disse sider er ikke drevet af advokater.

Ældre Sagen anbefaler, at du vælger en advokat, hvis du har brug for juridisk hjælp.

Læsetid 1-2 minutter

__________________

Et testamente er et dokument, hvor der står, hvad der skal ske med de ting og den formue, du eventuelt efterlader dig, når du dør.

Det er er en god idé at have et testamente, men det er kompliceret at lave et testamente. Derfor bør du få hjælp fra en advokat, hvis du vil have styr på, hvem der skal arve dig.

Udover testamenter kan en advokat også hjælpe dig med at lave fx ægtepagt, fremtidsfuldmagt eller gældsbrev. Du kan også få hjælp fra en advokat i fx sager om dødsbo.

Prisen afhænger af din sag

Prisen på advokatens hjælp afhænger af forskellige faktorer. Der er derfor flere ting, du skal overveje, før du vælger en advokat.

Hvis du kontakter en advokat for at få lavet fx testamente, ægtepagt, fremtidsfuldmagt eller gældsbrev, bør advokaten kunne give dig en fast pris på, hvad det koster, før han eller hun begynder arbejdet.

Advokaten skal altid oplyse sin timepris

Hvis din sag er kompliceret og strækker sig over længere tid, som det fx ofte er tilfældet med dødsboer, kan advokaten ikke altid give en fast pris.

Advokaten skal dog altid oplyse sin timepris og anslå det samlede salær – det vil sige, hvor meget det kommer til at koste.

Hvis det anslåede salær bliver overskredet, skal advokaten give dig besked, lige så snart han eller hun ved det og oplyse dig om, hvor meget dyrere det så bliver.

Læs mere om arv og testamente

Sådan vælger du den rigtige advokat

Du kan kontakte flere advokater og få deres pris, før du beslutter, hvem du vil anvende. Prisen er dog ikke det eneste, som du skal overveje, når du vælger din advokat.

Det er vigtigt, at du finder en advokat, som du føler dig tryg ved, og som du har tillid til. Du bør også overveje disse ting:

  • Har advokaten viden om det fagområde, du har behov for hjælp til (fx arv og dødsbo)?
  • Er advokaten let at komme i kontakt med?
  • Tilbyder advokaten et fysisk møde, hvis du ønsker det? Eller kan alt ordnes over telefon og mail, hvis du foretrækker det?
  • Hvordan vil du gerne have, at kommunikationen – udover eventuelle møder – foregår? Foretrækker du mail, telefon eller brev?

Du kan bruge Advokatnøglen til at finde en advokat. Advokatnøglen er en officiel oversigt over alle advokater i Danmark. Du kan søge ud fra fagområder og geografiske placering.

Læs mere på www.advokatnoeglen.dk

Det skal du være opmærksom på, hvis du overvejer at købe juridiske ydelser på nettet

Der findes en del hjemmesider, som tilbyder at lave fx testamenter og fremtidsfuldmagter til en lav pris.

Du skal være opmærksom på, at mange af disse sider ikke er drevet af advokater. Firmaerne er derfor ikke underlagt de samme regler, som advokater er.

Advokater skal have en lovpligtig ansvarsforsikring og Advokatsamfundet fører tilsyn med alle landets advokater. Derfor anbefaler Ældre Sagen, at du vælger en advokat, hvis du har brug for juridisk hjælp.   

Hvordan klager jeg over en advokats salær?

Du kan klage til Advokatnævnet, hvis du mener, at en advokat har opkrævet et urimeligt salær.

Du skal klage senest et år efter, at advokaten har givet dig sin endelige pris. Du skal betale et gebyr på 500 kroner, hvis du vil klage til Advokatnævnet.

Læs mere om, hvordan du klager, på www.advokatsamfundet.dk

Få rådgivning

Du er altid velkommen til at kontakte vores rådgivere, hvis du har brug for hjælp eller gode råd.

Kontakt Ældre Sagens Rådgivning

Sidst opdateret 03.01.2024