Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Foredrag og møder

Foredrag med NIELS-BIRGER DANIELSEN

Da Stoholm-gruppens leder blev skudt

Tilmeldingsfrist 02.05.2024 kl. 18.00

Tilmelding

https://www.viborgbib.dk/arrangementer/foredrag-debat/da-stoholm-gruppens-leder-blev-skudt

Lokalafdeling

Fjends-Karup

Hvem

For alle

Pris medlemmer

75 kr., + gebyr, tilmelding nødvendig

Pris ikke medlemmer

75 kr., + gebyr, tilmelding nødvendig

Hvornår

02.05.2024 kl.19.00

Særlige behov

Adgang med kørestol: Ja

Mødested

Stoholm Kirke, Søndergade 34, 7850 Stoholm

Beskrivelse

DA STOHOLM-GRUPPENS LEDER BLEV SKUDT SOM TYSK GIDSEL
2024 er 80-året for henrettelsen af Stoholm-gruppens leder Helmer Wøldike.
I den anledning kommer journalist, historiker og forfatter Niels-Birger Danielsen og deler ud af sin store viden om frihedskampen 1940-1945. Denne aften vil udgangspunktet være netop Stoholmgruppen.

Om formiddagen den 13. januar 1944 udspillede en af besættelsestidens mest gribende episoder på vores egn sig, da Gestapo indfandt sig i Kreditforeningen i Viborg for at arrestere den 30-årige Helmer Wøldike. Han var kreditforeningsassistent, tidligere frivillig i den finsk-russiske Vinterkrig og leder af modtagegruppen i Stoholm. Folkene fra det tyske hemmelige politi var anført af den danske agent Harvy Jensen, der også stod bag bl.a. oprulningen af Hvidsten-gruppen. Kollegerne forsøgte i flere omgange at slå ring om deres kollega, til sidst også chefen selv, men da Gestapo-folkene trak pistolerne, måtte Wøldike lade sig føre bort. Fem måneder efter, den 12. juni, blev han henrettet i Ryvangen i København samme dag som en lærer fra Sønderborg. Det var repressalie for en effektiv sabotage få dage før mod fire nybyggede tyske skibe i Svendborg havn. Dette gidselsystem, som den tyske rigsbefuldmægtigede Werner Best havde indført, førte på blot to måneder i forsommeren 1944 til henrettelsen af 31 frihedskæmpere i Ryvangen. 

 

Niels-Birger Danielsen, der blandt andet er  forfatter til Modstand - fire bind om frihedskampen 1940-45, fortæller om det tyske gidselsystem, om Stoholm-gruppens arbejde og betydning, og om den store katastrofe i vinteren 1943/44, hvor ikke mindst Harvy Jensens arbejde for Gestapo førte til ca. 200 anholdelser og en midlertidig ødelæggelse af den jyske modstandsorganisation.

 

Samarbejdspartnere: Borgerforeningen v/Trivselspiloterne, Sport på tværs,  Ældre Sagen Fjends-Karup, Stoholm Kirkes Menighedsråd, Æ Fjandboarkiv