Ældre Sagens pårørendefuldmagter

Sidst redigeret den 15.01.2024

Ældre Sagen har udviklet 2 pårørendefuldmagter, der omfatter: 

  1. Økonomiske forhold (inkl. fast ejendom)
  2. Personlige forhold.

Til den førstnævnte fuldmagt er der tilknyttet en intern instruks, hvor fuldmagtsgiver kan præcisere den bemyndigelse, fuldmægtigen har til at handle på fuldmagtsgivers vegne. Instruksen er til fuldmægtigen og skal ikke vises til tredjemand.  

Anvendelsen af fuldmagten om økonomiske forhold forudsætter, at fuldmagtsgiveren er i ægteskab med delingsformue (fælleseje), og bør derfor ikke anvendes af "papirløst" samlevende eller enlige. Det skyldes, at ægtefæller med delingsformue har sammenfaldende økonomiske interesser, hvorfor der normalt ikke er risiko for misbrug.

Pårørendefuldmagten om økonomiske forhold er dermed en nem og billig måde for ægtefæller at sikre hinanden handleevne på, hvis den ene skulle blive ude af stand til at handle af praktiske eller helbredsmæssige årsager. 

Den anden fuldmagtstype om personlige forhold kan anvendes af alle.

Hvis man har behov for at afvige fra Ældre Sagens specialudformede fuldmagt om økonomiske forhold, fordi man ikke lever i ægteskab med delingsformue eller er enlig, bør man som udgangspunkt få bistand af en erfaren advokat på området til at få udformet en fuldmagt, der er tilpasset ens konkrete behov.

Det samme gælder, hvis man i stedet - eller som supplement - vælger at oprette en fremtidsfuldmagt.

Oprettelse
www.aeldresagen.dk kan man printe de tomme skabeloner til fuldmagterne ud med henblik på at udfylde dem i hånden, fx sammen med en pårørende, for derefter at underskrive fuldmagten i overværelse af vitterlighedsvidner eller hos notaren.

Vitterlighedsvidnerne skal være uvildige og udenforstående, dvs. de må ikke være i familie med fuldmagtsgiver eller på anden måde kunne have interesse i fuldmagtens indhold.

Vitterlighedsvidnerne bekræfter ved deres underskrift, at de har overværet underskrivelsen af fuldmagten, og at fuldmagtsgiveren ved underskrivelsen var ved sin fornufts fulde brug.

Hvis man vælger at gå til notar, skal man først underskrive fuldmagten dér.

Notaren attesterer tid og sted for underskrivelsen af fuldmagten, og sikrer sig ens identitet ved forevisning af billedlegitimation (som udgangspunkt pas eller kørekort – det er uden betydning om passet eller kørekortet er udløbet). Man skal betale en retsafgift på 300 kr. pr. fuldmagt.  

Ikrafttræden og anvendelse
Pårørendefuldmagten træder som udgangspunkt i kraft med det samme, den er underskrevet, og man bør derfor opbevare den originale fuldmagt på et sikkert sted, fx i en bankboks, indtil det tidspunkt, hvor det bliver aktuelt at benytte den.

Husk at orientere fuldmægtigen om, hvor den originale fuldmagt befinder sig, så den kan findes, hvis der bliver behov for at bruge den.

Indførelsen af muligheden for at oprette fremtidsfuldmagter ændrer ikke de almindelige (aftaleretlige) regler om fuldmagt. Det er de aftaleretlige regler om fuldmagt og reglerne om ret til partsrepræsentation i den forvaltningsretlige lovgivning, der er det retlige grundlag for Ældre Sagens pårørendefuldmagter.

Opret både pårørendefuldmagt og fremtidsfuldmagt

For at undgå enhver tvivl om hvorvidt man har sikret sin ægtefælle/pårørende handleevne i tilfælde af, at man som fuldmagtsgiver selv måtte blive ude af stand til det, anbefales det at oprette både en pårørendefuldmagt og en fremtidsfuldmagt. Læs mere i afsnittet Hvad er en fuldmagt.

Med pårørendefuldmagten sikrer man sin ægtefælle/pårørende handleevne i hvert fald frem til det tidspunkt, hvor betingelserne for at ikraftsætte en fremtidsfuldmagt er opfyldt, og Familieretshuset har truffet afgørelse om dette.

Indhold hentes