Værgemål med fratagelse af den retlige handleevne

Sidst redigeret den 15.01.2024

Der er mulighed for at fratage en person den retlige handleevne. Det kan ske i forbindelse med et almindeligt økonomisk værgemål. Det betyder, at personen bliver umyndiggjort ift. sine økonomiske forhold.

Værgemål med fratagelse af den retlige handleevne kan være en løsning, hvis det er nødvendigt for at hindre, at den pågældende udsætter sine økonomiske interesser for at blive væsentligt forringet. Det kan også være nødvendigt for at hindre økonomisk udnyttelse.

Man kan være frataget handleevnen helt eller delvist. Handleevnen skal kun fratages delvist, hvis det må antages at være en tilstrækkelig beskyttelse af personen under værgemål kun at fratage handleevnen ift. bestemte aktiver som fx en fast ejendom eller bestemte anliggender som fx optagelse af lån.

Den, der er frataget den retlige handleevne, mister retten til at varetage sin egen økonomi og retten til at forpligte sig økonomisk. Hvis det er en delvis fratagelse af handleevnen, mister man kun retten til at råde ift. de aktiver og anliggender, som er omfattet af den delvise fratagelse af handleevnen.

Hvis personen alligevel indgår økonomiske aftaler med andre uden om værgen, så er disse aftaler som udgangspunkt ugyldige.

Ved en fuldstændig fratagelse af den retlige handleevne, mister man stemmeretten til Folketinget og til deltagelse i folkeafstemninger.

Værgemål med fratagelse af retlig handleevne kan tidsbegrænses.

Sager om fratagelse af den retlige handleevne behandles af byretten på det sted, hvor personen, der ønskes under værgemål, har bopæl.


Indhold hentes