Personlig indkomst og andre indkomster

Sidst redigeret den 15.01.2024

Den skattepligtige indkomst, som er grundlaget for beregning af indkomstskatten, opgøres således:

Personlig indkomst (fratrukket AM-bidrag)
+/- Kapitalindkomst
- Ligningsmæssige fradrag

Der er et skatteloft, som sikrer, at den samlede indkomstskat til staten og kommunen ikke beregnes med mere end 52,07% af nogen del af indkomsten.

Arbejdsmarkedsbidrag, kirkeskat og ejendomsværdiskat er ikke omfattet af skatteloftet.

Personlig indkomst.
Personlig indkomst er indkomster (med fradrag af evt. AM-bidrag), fx løn, honorarer, indkomst fra selvstændig erhvervsvirksomhed, folkepension og anden social pension, ældrecheck, dagpenge, ATP, ratepension, livrente, arbejdsmarkedspension og fratrædelsesgodtgørelse.

Til personlig indkomst medregnes også „genvundne afskrivninger“, der fremkommer ved salg af fx anparter, landbrugsejendom eller selvstændig virksomhed og hævninger af såkaldt "opsparet overskud" i virksomhedsskatteordningen.

Skattefri indtægt for folkepensionister
Folkepensionisters indtægter på op til 12.200/12.700 kr. årligt (2023/2024), der modtages som betaling for hjælp i private hjem, er skattefri.

Det gælder dog kun, hvis den, man udfører arbejdet for, ikke fratrækker udgiften som håndværkerfradrag - se afsnittet Håndværkerfradrag/servicefradrag om dette.

Det er ikke afgørende, om man får folkepension, man skal blot have nået folkepensionsalderen.

Kapitalindkomst
Kapitalindkomst består bl.a. af renter af bankindestående og obligationer og renter af lån.

Kapitalindkomsten opgøres i et nettobeløb ved at trække den negative kapitalindkomst (fx renteudgifter) fra den positive kapitalindkomst (fx renteindtægter).

Positiv nettokapitalindkomst (renteindtægter er større end renteudgifter) lægges til den personlige indkomst og beskattes med denne.

Negativ nettokapitalindkomst (renteudgifterne er større end renteindtægterne) giver et fradrag i kommuneskat og evt. kirkeskat, samt et nedslag i skatten på 8 % af den negative nettokapitalindkomst under 50.000 kr. (for ægtefæller 100.000 kr.)

Negativ nettokapitalindkomst over 50.000 kr. (100.000 kr. for ægtefæller) fratrækkes i skatten efter særlige regler.

Positiv nettokapitalindkomst op til 48.800/50.500 kr. i 2023/2024 (dobbelt fradrag for ægtefæller) beskattes efter særlige regler. Se evt. mere på www.skat.dk.

Lejeindtægter er også kapitalindkomst
Ved udleje af fritidsbolig er der et bundfradrag på 44.500/46.100 kr. (2023/2024) og ved udleje af helårsbolig på 31.200 kr./32.300 (2023/2024), hvis udlejningen sker gennem et bureau, der indberetter indtægten til Skattestyrelsen (”korttidsudlejning”).
Sker udlejningen uden indberetning er bundfradraget 12.200/12.700 (2023/2024).

Udover bundfradraget kan der fradrages 40% af den del af lejeindtægten, der overstiger bundfradraget. 

Ved udleje af en helårsbolig i mindst fire sammenhængende måneder til samme lejer ("langtidsudlejning") anvendes de hidtidige regler, dvs. bundfradrag på 1,33 % af ejendomsvurderingen, dog mindst 24.000 kr. ved udlejning af ejerbolig og bundfradrag på 2/3 af den samlede årlige bruttohusleje/andelsudgift ved fremleje af leje- og andelsbolig. Udlejer kan dog vælge i stedet at anvende de nye regler.

En udlejer kan altid vælge at foretage en regnskabsmæssig opgørelse i stedet for at anvende bundfradrag mv.
Al lejeindtægt – også af fremleje af andels- og lejebolig - beskattes fremover som kapitalindkomst.

Aktieindkomst
Aktieindkomst består af aktieudbytte og fortjeneste ved salg af aktier. Se afsnittet aktieindkomstskat under Skatteopgørelsen.

Indhold hentes