Ejendomsværdiskat

Sidst redigeret den 15.01.2024

Ejendomsværdiskat er en skat på boligværdien af en ejerbolig, der betales af ejerboliger og sommerhuse, der er til rådighed for ejeren til beboelse. Ejendomsværdiskatten er en skat på en ejerboligs samlede værdi (grund og bygninger).

Ejendomsværdiskatten bliver beregnet som en procentdel (skattesats) af ejendommens beskatningsgrundlag. Fra 2024 er beskatningsgrundlaget ejendomsværdien i seneste offentlige ejendomsvurdering minus 20%.

Fra 1.1.2024 bliver skattesatsen på den almindelige ejendomsværdiskat næsten halveret. Den nedsættes fra 0,92% til 0,51% af ejendomsværdien (beskatningsgrundlaget) op til 9,2 mio. kr. (progressionsgrænsen), mens taksten over progressionsgrænsen mere end halveres fra 3% til 1,4% af ejendomsværdien over grænsen på 9,2 mio. kr.

Med nedsættelsen af skatteprocenten vil 80% af boligejerne ifølge skattemyndighederne skulle betale mindre i boligskat i 2024. De resterende 20% vil få en skatterabat, så de ikke skal betale mere i boligskat i 2024 med de nye boligskatteregler, end de skulle, hvis de nuværende regler var videreført. 

Personer, der ejede deres ejendom pr. 01.07.1998, får et ekstra nedslag (altså en nedsættelse) på 0,1% af beskatningsgrundlaget. Dvs. at ejeren kun skal betale 0,41% af den del af ejendomsværdien, der ikke overstiger 9.2000.00 kr., og 1,3% af resten. Herudover gives et nedslag på 0,21% for visse ejendomme, dog maks. 1.200 kr. 

Personer, der har nået folkepensionsalderen, kan få et ekstra nedslag på højst 6.000 kr. for helårsboliger og 2.000 kr. for sommerhuse.

Nedslaget reduceres med 5% af indkomst ud over visse beløb. For 2024 er beløbene 220.200 kr. for enlige og 338.800 kr. for ægtepar. Jo højere indkomst man har, jo lavere bliver „pensionistnedslaget“ altså.

Ved salg bortfalder den samlede rabat og eventuelle nedslag. En længstlevende ægtefælle, der bevarer rådigheden over ejendommen, bevarer dog både eventuel rabat og retten til nedslag.

Udenlandske ejendomme
Hvis man ejer en bolig i udlandet, skal man betale ejendomsværdiskat af den i Danmark. Beløbets størrelse afhænger af ejendommens værdi og den skat af ejendommen, som man betaler i udlandet. 

Ejendomsværdiskatten betales over den danske årsopgørelse, hvor man skal oplyse om ejendomsværdien, eventuelle ejendomsskatter i det land, hvor boligen ligger mv. Læs mere på www.skat.dk.

Indefrysning af stigninger i grundskyld og ejendomsværdiskat fra 2024
Boligejerne har siden 2018 fået indefrosset en del af grundskylden, hvis den årligt er steget mere end 200 kr. pr. ejendom pr. ejer. 

Den midlertidige ordning for indefrysningslån for stigninger i grundskylden i årene 2018-2023 lå hos kommunerne, men flyttes fra 2024 til staten, og bliver en permanent ordning. Hvis man hidtil har indefrosset stigninger i grundskylden hos kommunen, vil låneordningen automatisk fortsætte i skatteforvaltningen, medmindre man framelder indefrysningen på sin forskudsopgørelse. 

Fra 2024 vil indefrysningen dog både omfatte eventuelle stigninger i grundskyld og ejendomsværdiskat. Indefrysningen sker som et lån med renter, og der skal stilles sikkerhed for betaling af lånet i form af en panteret på ens ejendom. Sikkerheden opstår automatisk, når lånet stiftes, og pantet tinglyses ikke.

Man kan vente med at tilbagebetale lån og renter, til man sælger sin bolig, men man kan også vælge at indfri lånet helt eller delvist på et tidligere tidspunkt.

Man kan også fravælge lån for et indkomstår uden at tilbagebetale det, man allerede har lånt for tidligere indkomstår. Hvis man fravælger ordningen for et indkomstår, kan man tilmelde sig ordningen igen det efterfølgende indkomstår.

Fra 2024 skal man vælge/fravælge indefrysningslån på sin forskudsopgørelse.

Hvis man vil indfri hele eller noget af lånet, kan man fra 2025 gøre det via TastSelv på www.skat.dk.

Læs mere om indefrysningsordningen på www.vurderingsportalen.dk.

Indhold hentes