Betingelser

Sidst redigeret den 15.01.2024

Kontanthjælp ydes til dem, som ikke er i stand til at forsørge sig selv eller deres familie. Hjælpen er midlertidig og formålet er at gøre modtageren i stand til at klare sig selv.

Det er bopæls- eller opholdskommunen, der yder kontanthjælp. Kommunen skal råde og vejlede borgeren, så denne igen bliver i stand til at klare sig selv.

I de følgende afsnit omtales udelukkende reglerne for personer, der er fyldt 30 år, som modtager kontanthjælp på voksensats. Se www.borger.dk for yderligere information om reglerne for personer under 30 år.

Kontanthjælpsloft og 225-timers regel
Kontanthjælpsloftet er en grænse for, hvor meget man samlet kan modtage i særlig støtte, boligstøtte og kontanthjælp og afhænger af hvilken ydelsessats man modtager og om man er gift/samlevende, enlig eller forsørger. 

Får man ikke særlig støtte og der ikke er nogen i husstanden, der modtager boligstøtte, vil kontanthjælpsloftet ikke have betydning for, hvad man kan modtage.

For at bevare retten til fuld kontanthjælp stilles krav om at alle, der har modtaget hjælp i sammenlagt 1 år i løbet af de sidste 3 år, skal kunne dokumentere mindst 225 timers lønnet beskæftigelse (svarende til 6 ugers arbejde, inden for de seneste 12 måneder). Virksomhedspraktik og løntilskud tæller heller ikke med. Kommunen vurderer løbende om reglen er opfyldt. 

Der kan være mulighed for at blive fritaget for kravet, men kan kommunen ikke fritage, bliver man som enlig trukket 551 kr. eller 1.125 kr. månedligt afhængig af, hvilken sats man er på. Kontakt Jobcenteret for yderligere information om satser. 

Personer, vis arbejdsevne er dokumenteret nedsat i en sådan grad, at de ikke vil kunne arbejde 225 timer på et år, er undtaget for kravet.

Kommunen må ikke automatisk nedsætte kontanthjælpen som følge af 225-timersreglen, før der er truffet en afgørelse. Hvis kommunen har nedsat hjælpen uden afgørelse, skal kommunen betale beløbet tilbage.

Betingelser
Det er en betingelse at man opholder sig i Danmark, dog kan retten til hjælp i særlige tilfælde bevares under kortvarige ophold i udlandet, hvis kommunen har godkendt det på forhånd.

Ansøgeren skal have været ude for ændringer i sine forhold, f.eks. længerevarende sygdom, arbejdsløshed, samlivsophævelse eller tab af forsørgelse, der medfører, at ansøgeren ikke har mulighed for at forsørge sig selv og sin familie. Ægtefæller har gensidig forsørgelsespligt.

Man skal udnytte sine muligheder for at arbejde og for at uddanne sig.  Alle borgere over 30 år, som kan arbejde, har pligt til intensiv jobsøgning de første 3 måneder. Senest en uge efter, første henvendelse til kommunen – indkaldes man til samtale, hvor jobcentret vurderer, om man er jobparat eller aktivitetsparat. Hvis jobcentret vurderer, at man er i stand til at komme i arbejde inden for en kortere periode, er man jobparat og skal stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Hvis jobcentret vurderer, at man ikke kan komme i arbejde inden for en kortere periode, er man aktivitetsparat.

En hjemmegående ægtefælle/samlever kan ikke få kontanthjælp i forbindelse med, at den forsørgende ægtefælle/samlever overgår til folkepension.

Alle borgere, der får en indsats i jobcentret, skal anvende Min plan. Min plan er en personlig og fleksibel plan, som tager udgangspunkt i den enkeltes situation. Den er tilgængelig på Jobnet og giver indsigt i egen situation ved at samle informationer om beskæftigelsesforløb og den fremadrettede indsats. 

Har man begrænsninger i arbejdsevnen skal kommunen foretage vurdering af om arbejdsevnen kan udvikles med henblik på evt. Revalidering, Fleksjob eller Førtidspension, se disse afsnit.

Kommunen har pligt til at yde individuel vejledning i forhold til alle rettigheder og pligter om rådighed og sanktioner. Vejledningen skal gives som led i kontaktforløbet og er den mangelfuld kan kommunen ikke pålægge kontanthjælpsmodtageren en sanktion. 

Ferie
Personer, der har modtaget kontanthjælp i sammenhængende 12 måneder, har ret til fire ugers ferie, der skal aftales med jobcentret. En ferieperiode må højst vare to uger og må gerne afholdes i udlandet. 

Ferien skal afholdes indenfor de følgende 12 måneder. Det betyder, at man ikke har pligt til at stå til rådighed i sammenlagt 4 uger, svarende til 28 dage.

Kontanthjælpen dækker alle syv kalenderdage i en uge, inklusiv lørdag og søndag. Der skal indgås aftale for alle de kalenderdage, der ønskes ferie, også for feriedage, der afholdes på weekend- eller helligdage.

Man optjener ikke ret til feriepenge på kontanthjælp. Derfor vil man ikke kunne få udbetalt kontanthjælp under ferien i et efterfølgende ansættelsesforhold.

Indhold hentes