Fornyelse af kørekort

Sidst redigeret den 15.01.2024

I det følgende omtales kun de regler, der gælder for kørekort til en almindelig bil og motorcykel. Såvel førstegangskørekort som fornyelser af kørekort udstedes med en gyldighed på 15 år uanset ansøgerens alder, og der kræves ikke længere generelt lægeattest, selv om ansøgeren er over en vis alder. Gebyret for fornyelsen er 180 kr. (2024) uanset alder.
Gyldighedstiden kan dog være kortere og individuelt fastsat fx på grund af helbredsmæssige oplysninger. Fornyelse af et sådant kørekort forudsætter forelæggelse af en lægeattest, til gengæld er fornyelsen gebyrfri uanset ansøgerens alder. Alle kørekort, der er udstedt før den 19. januar 2013 udløber senest den 18. januar 2033, uanset om den påførte udløbsdato er efter denne dato.

Det er altid udstedelsesdatoen, som er afgørende for gyldighedsperioden. Der kan være forskel på den gyldighedsperiode, der er anført på kortets forside og den periode, der er anført ud for de enkelte køretøjstyper på kortets bagside. I så fald er det perioden på bagsiden, der er gældende.

Det koster 180 kr. (2024) at forny kørekortet. Hertil kommer udgifterne til lægeattest, hvis en sådan er påkrævet. Der er ikke faste priser på lægeattester, men 4 - 500 kr. er ikke usædvanligt.

Som hovedregel sker fornyelse af kørekort uden fornyet køreprøve (teoriprøve og praktisk prøve), medmindre ansøgningen om fornyelse indgives tre år eller senere efter, at det gamle korts gyldighed er ophørt. Hvis man ønsker at forny kørekortet efter dette tidspunkt, skal man som udgangspunkt til en fornyet køreprøve. Det er dog muligt at søge om dispensation herfor, og dermed få fornyet kørekortet uden en fornyet køreprøve. Anmodning om dispensation rettes til Færdselsstyrelsen, der træffer afgørelse. Man vil blive bedt om på tro og love at skrive under på, at man har vedligeholdt sine kørefærdigheder. Det er naturligvis ikke lovligt at køre uden et gyldigt kørekort.

Man skal selv holde øje med udløbsdatoen, da man ikke får en påmindelse fra det offentlige om, at det er tid til at forny sit kørekort. Enkelte kommuner sender en påmindelse, når et kørekort er ved at udløbe, men det kan ikke forventes, da myndighederne ikke har pligt til dette.

Medbring det gamle kørekort til Borgerservice, da udlevering af det nye kørekort først kan ske, når ansøgeren har afleveret sit tidligere udstedte kørekort. Hvis man ikke har et kørekort af EU-model (plastikkort), et gyldigt pas eller sundhedskort, skal man medbringe sin originale dåbs-, navne- eller fødselsattest samt billedlegitimation.

Ansøgning om fornyelse af kørekort kan tidligst ske 3 måneder før, det gamle kort udløber.

Kommunen udsteder et midlertidigt kørekort for tre måneder, der kan fornyes.

Hvis ansøgeren ønsker mulighed for at køre uden for Norden, så kan kommunen forny kørekortet foreløbigt eller udstede særligt midlertidigt kørekort for en periode på tre måneder.

Hvis der er bemærkninger fra lægen fx om, at man har diabetes, bliver ekspeditionstiden forlænget, fordi ansøgningen så skal omkring Styrelsen for Patientsikkerhed for vurdering af helbredsoplysningerne.

Fornyelse med lægeattest
Hvis kørekortet tidligere har været udstedt med tidsbegrænsning af helbredsmæssige årsager, eller hvis ens helbred har ændret sig, så ens læge finder ændringen relevant i relation til ens evne til at køre bil, starter fornyelsen med, at man indhenter lægeattest hos egen læge om evnen til at køre bil. Hvis en anden læge udsteder attesten, skal dette begrundes. Se mere i afsnittet Hvad siger lægen og familien?

Når lægen har lagt attesten i en lukket kuvert, skal man inden seks måneder henvende sig personligt i et af kommunernes borgerservicecentre og aflevere ansøgning om fornyelse sammen med lægeattesten og et vellignende foto. Professionel fotograf anbefales på grund af meget formelle krav til fotoet. I nogle kommuner kan man få taget billedet i Borgerservice mod betaling.

Undersøg, hvor lang ekspeditionstiden er, så man i god tid inden kørekortets udløb får foretaget den krævede lægeundersøgelse.

Oplysninger fra lægeattesten kan medføre krav om oplysninger fra en speciallæge, krav om vejledende helbredsmæssig køretest, at kørekortet gøres tidsbegrænset, krav om særlig indretning af bilen fx særligt tilpassede spejle, krav om brug af briller, eller at kørekortet ikke længere kan fornyes.

Spørgsmål om helbredsmæssige forhold i relation til kørekort kan rettes til en af de 2 enheder for Tilsyn og Rådgivning under Styrelsen for Patientsikkerhed.

En helbredsmæssig køretest er gratis og kan aflægges i egen bil, men vil i almindelighed blive afviklet i en skolevogn, hvis politiet bestemmer det, fx hvis lægeattesten beskriver klare mentale svigt.

Det kan påføre ansøgeren udgift til leje af skolevogn (typisk via en kørelærer), og evt. til nogle køretimer for at lære bilen at kende. For særligt indrettede køretøjer, fx handicapbil, kan prøven aftales at foregå i egen bil.

Køretesten skaber grundlag for den prøvesagkyndiges vurdering af hukommelse, orientering, rum- og retningssans, opmærksomhed og koncentrationsevne.

Duplikatkørekort
Hvis kørekortet er bortkommet eller beskadiget, kan man få et duplikatkørekort. Man skal møde op i Borgerservice og medbringe et fotografi og gyldig legitimation, fx pas. Vær opmærksom på, at der er særlige krav til det fotografi, der skal bruges i kørekortet. 

Herudover skal man bruge den digitale løsning, kommunen stiller til rådighed, til at ansøge om duplikatkørekort. Prisen er 360 kr. (2024).

Et duplikatkørekort vil have samme udløbsdato, som det bortkomne eller beskadigede, og udstedes altså ikke med 15 års gyldighed.

Digitalt kørekort 
Man kan downloade sit kørekort, så man ikke behøver have det fysiske kørekort på sig. Det er dog vigtigt at bevare det fysiske kort, da det kun er dette, der er gyldigt ved kørsel i udlandet.

Kørekortet kan downloades i App Store, hvis man har en iPhone, eller i Google Play, hvis man har en Android telefon.
Har man brug for hjælp til dette, kan man kontakte support-linjen på tlf. 33 98 00 90, man-fre 8-20 og lør, søn og helligdage 10-16 eller sende en mail til koerekortapp@borger.dk
Læs mere på Digitaliseringsstyrelsens hjemmeside www.digst.dk

Klager
Som udgangspunkt er det kommunen, der træffer afgørelse i en sag om kørekort, og spørgsmål om kørekort rettes til kommunen, normalt Borgerservice. Er der særlige forhold i sagen, videresender kommunen sagen til Færdselsstyrelsen.

Klage over afgørelser fra kommunen eller Færdselsstyrelsen sendes inden 4 uger til den myndighed, som har truffet afgørelsen. Klagen bliver herefter videresendt til Trafikstyrelsen sammen med sagen.

Klage over læge sendes til Styrelsen for Patientklager.

Færdselsstyrelsen, tlf. 72 21 88 99, man, tirs, tors 9-14, fre 9-12, www.fstyr.dk.
Trafikstyrelsen, tlf. 72 21 88 00, man-fre 9-15, www.trafikstyrelsen.dk.
Styrelsen for Patientklager, tlf. 72 33 05 00, man, ons, fre 10-14, tirs 8-14, tors 12-18, www.stpk.dk.

Indhold hentes