Ferieloven

Sidst redigeret den 15.01.2024

Alle lønmodtagere har ret til at holde 25 dages ferie om året. Det gælder, uanset om der er optjent ret til betalt ferie eller ej.

Der er to former for feriebetaling, nemlig ferie med løn (den aftalte løn på ferietidspunktet med tillæg af værdi af evt. personalegoder, som lønmodtageren ikke råder over under ferien) og et ferietillæg (mindst 1 % af den ferieberettigede løn) eller ferie med feriegodtgørelse (12,5% af den ferieberettigede løn i optjeningsåret).

Lønmodtageren kan indgå aftale med sin arbejdsgiver om at afholde ferie på forskud (forskudsferie). Er dette ikke muligt og har lønmodtageren ikke optjent ret til betalt ferie, kan ferie alene afholdes for egen regning.

I ferieloven er indført begrebet “samtidighedsferie”, og det betyder, at en lønmodtager kan holde ferie allerede i måneden efter, at ferien er optjent.

Ferie optjenes løbende i ferieåret fra den 1. september til den 31. august året efter (12 måneder) med 2,08 feriedage om måneden (ferieoptjeningsåret).

Den optjente ferie kan afholdes i ferieafholdelsesperioden fra den 1. september til den 31. december året efter, og det betyder, at der nu er 16 måneder at holde optjent ferie i.

Er en lønmodtager beskæftiget i et helt ferieoptjeningsår, optjenes ret til 25 betalte feriedage til afholdelse i ferieafholdelsesperioden.

Hvis en lønmodtager er ansat under en måned, optjenes ret til 0,07 dages betalt ferie for hver dag, man har været ansat.

En lønmodtager får løn under sin ferie, hvis der er ret til fuld løn under sygdom og på søgnehelligdage og krav på mindst en måneds opsigelsesvarsel.

Det er forholdene på optjeningstidspunktet, der afgør, om betingelserne er opfyldt.

Hvis lønmodtageren ikke har ret til at få løn under sin ferie – f.eks. er timelønnet - udbetales en feriegodtgørelse på 12,5% af lønnen i ferieoptjeningsåret.

Feriegodtgørelse indbetales til Feriekonto og udbetales senest samtidig med, at den dertil svarende ferie begynder.

Overførsel af ferie
Lønmodtageren og arbejdsgiveren kan inden ferieafholdelsesperiodens udløb den 31. december skriftligt aftale, at optjent ferie udover 4 uger kan overføres til afholdelse i den følgende ferieafholdelsesperiode, medmindre ansættelsen er omfattet af en overenskomst, som bestemmer andet.

Der er kun mulighed for at overføre betalt ferie, hvis lønmodtageren er i et ansættelsesforhold. Det er dog ikke en betingelse, at ferien er optjent hos den nuværende arbejdsgiver.

Hvis en lønmodtager har overført ferie og fratræder, inden ferien er holdt, udbetales den overførte ferie til lønmodtageren.

Der kan fortsat akkumuleres ferie fra ferieafholdelsesperiode til ferieafholdelsesperiode, og den overførte ferie afholdes først, dog således at ferie, der er overført på grund af feriehindring, afholdes allerførst.

Indefrosne feriemidler

Ferie, der blev optjent i perioden fra den 1. september 2019 til den 31. august 2020, og som fortsat er indefrosset, kan ikke afholdes eller udbetales, før lønmodtageren når pensionsalderen eller i øvrigt forlader arbejdsmarkedet, f.eks. går på førtidspension. 

Hvad sker der med de "indefrosne" feriemidler?
De ”indefrosne” feriemidler, der ikke ekstraordinært tidligere er udbetalt, forvaltes og administreres af fonden "Lønmodtagernes Fond for Tilgodehavende Feriemidler".

Alle danske lønmodtagere, der har arbejdet mellem 1. september 2019 og 31. august 2020, og som fortsat har indefrosne feriemidler til gode, har derfor en ny slags pensionsopsparing.

Arbejdsgivere kan vælge selv at administrere de indefrosne feriepenge og først indbetale til Lønmodtagernes Feriemidler, når en medarbejder går på pension.

Det er Lønmodtagernes Feriemidler, der udbetaler de indefrosne feriepenge – ikke arbejdsgiveren.

Hvordan bliver de indefrosne feriepenge udbetalt?
Lønmodtageren kan få udbetalt sine – eller de resterende - indefrosne feriepenge, når personen:

  • når pensionsalderen

eller hvis personen

  • får tildelt førtidspension eller fleksydelse
  • går på efterløn
  • går på seniorpension
  • flytter permanent til udlandet. 

Sædvanlig udbetaling af indefrosne feriepenge bliver ikke modregnet i folkepensionen eller førtidspensionen, men de vil blive modregnet i efterlønnen.

Hvis lønmodtageren dør, inden de indefrosne feriepenge kan udbetales, vil de blive udbetalt til boet via skifteretten.

Indhold hentes