Fradrag for pensioner

Sidst redigeret den 20.02.2024

Alle pensionsordninger m.v. nedsætter som udgangspunkt efterlønnen. 

A-kassen skal opgøre de indberettede pensioner ved efterlønsalderen uanset om pensionerne kommer til udbetaling i efterlønsperioden eller ej, og uanset om udbetaling vil ske som et engangsbeløb eller som løbende udbetalinger.

For ordninger med løbende livsvarige ydelser fastsættes en værdi svarende til den livsvarige ydelse ved udbetaling fra efterlønsalderen, mens der for øvrige pensionsordninger sker opgørelse af depotværdien ved efterlønsalderen. Pensionsselskaber og pengeinstitutter indberetter oplysninger om pensioner et halvt år før efterlønsalderen. 

Det er pensionsselskabernes - og ikke a-kassernes - opgave at vurdere om en pensionsordning indeholder livsvarige ydelser eller ej og om de er et led i et ansættelsesforhold eller ej.

Medlemmer, der har ændret en kapitalpension og/eller en opsparing hos Lønmodtagernes Dyrtidsmidler (tidl. Lønmodtagernes Dyrtidsfond - LD) til en aldersopsparing, vil få modregning i efterlønnen som om der ikke var trukket afgift fra pensionen.

Kapitalpensioner, aldersopsparinger eller opsparing hos Lønmodtagernes Dyrtidsmidler, som er udbetalt før efterlønsalderen, indgår i beregning af efterlønnen, uanset udbetalingstidspunktet.

A-kassen fremsender en pensionsoversigt sammen med efterlønsbeviset. Man skal tjekke om det er de korrekte oplysninger a-kassen har modtaget, og om der er pensioner, der ikke er med i oversigten fra a-kassen. Mangler der oplysninger skal man meddele det til a-kassen.

Der skal ikke ske fradrag for livslange pensioner til en efterlevende ægtefælle eller samlever, arbejdsmarkedets tillægspension, ATP eller pension til efterlevende børn. Der skal heller ikke ske fradrag for pensioner, der udbetales på grund af nedsat arbejds-/erhvervsevne.

Fradrag for pensionsordninger
Pensionsordninger som medlemmet har på dagen for sin efterlønsalder skal gøres op og medfører fradrag i efterlønnen.

Pensionsordninger: Udbetales som engangsbeløb eller udbetales ikke: Udbetales løbende:
Livsvarige pensioner (uden depotværdi), som er led i et ansættelsesforhold Beregningsgrundlaget er 80 pct. af den indberettede årlige ydelse. Heraf trækkes 80 pct. fra i efterlønnen 64 pct. af den faktisk udbetalte årlige ydelse trækkes fra i efterlønnen
Livsvarige pensioner (uden depotværdi), som er private Beregningsgrundlaget er 80 pct. af den indberettede årlige ydelse. Heraf trækkes 80 pct. fra i efterlønnen Beregningsgrundlaget er 80 pct. af den indberettede årlige ydelse. Heraf trækkes 80 pct. fra i efterlønnen
Pensioner med depotværdi, som er led i et ansættelsesforhold Beregningsgrundlaget er 5 pct. af pensionsformuen ved efterlønsalderen. Heraf trækkes 80 pct. fra i efterlønnen 64 pct. af den faktiske årlige ydelse trækkes fra i efterlønnen
Pensioner med depotværdi, som er private Beregningsgrundlaget er 5 pct. af pensionsformuen ved efterlønsalderen. Heraf trækkes 80 pct. fra i efterlønnen Beregningsgrundlaget er 5 pct. af pensionsformuen ved efterlønsalderen. Heraf trækkes 80 pct. fra i efterlønnen
ATP, livsvarige ægtefælle- og samleverpensioner, børnepension og invalidepension Påvirker ikke efterlønnen Påvirker ikke efterlønnen
 
Eksempel 1

Et medlem, der er født 1. august 1959 overgår til efterløn som 64-årig. Han har en livsvarig arbejdsmarkedspension, som kan udbetales med 100.000 kr. årligt. Derudover har han pensioner med depotværdi (privat ratepension og LD) på i alt 500.000 kr.

Fradragsbeløbet er herefter:

Fradrag vedrørende livsvarig arbejdsmarkedspension 64 % af 100.000 kr. =

Beregningsgrundlag på grund af pensioner med depotværdi 500.000 kr. x 5 % = 25.000 kr. x 80 % =

Årlig nedsættelse af efterlønnen

64.000 kr.

20.000 kr.

84.000 kr.

Personer, der får udbetalt en løbende pension før efterlønsalderen er nået, får medtaget en del af den tidligere udbetalte pension i efterlønsberegningen.

Hvis den samme person har fået udbetalt en løbende pension fra han er fyldt 60 år og indtil efterlønsalderen, i alt 400.000 kr. i 4 år, får han medtaget de 400.000 kr. delt med de 3 år, som han kan være på efterløn = 133.333 kr. pr. år. Det betyder, at nedsættelsen af efterlønnen vil være på yderligere 133.333 kr. x 64 % = 85.333 kr. pr. år.

Særregler for tidligere selvstændige erhvervsdrivende

Tidligere selvstændige kan indbetale til pensionsordninger på særlige gunstige vilkår efter det fyldte 55. år. Indbetalinger til en sådan ordning forud for opgørelsen ved efterlønsalderen indgår efter hovedreglen, hvorimod a-kassen skal foretage en ny pensionsopgørelse hver gang medlemmet indbetaler til den særlig gunstige pensionsordning fra efterlønsalderen - og indtil 2 års reglen bliver opfyldt.

www.borger.dk kan man lave en vejledende beregning af pensionernes betydning for efterlønnens størrelse.

Indhold hentes