Depositum og forudbetalt husleje

Sidst redigeret den 15.01.2024

Det er normalt, at udlejeren kræver, at lejeren ved underskrivelsen af lejekontrakten betaler et depositum svarende til tre måneders husleje eksklusive á conto forbrug. Udlejer kan ikke kræve et depositum på mere end 3 måneders leje.

Depositum fungerer som sikkerhed for, at udlejer har midler til ved fraflytning at istandsætte, reparere og udbedre evt. skader, som lejeren har lavet og dække evt. restancer vedrørende varme.

Man kan desuden blive afkrævet forudbetalt husleje for op til tre måneder.

Hvis man fraflytter lejeboligen før opsigelsesperiodens udløb, har udlejer pligt til at forsøge at genudleje lejemålet. Den forudbetalte husleje, men ikke depositum, kan man bo op i opsigelsesperioden, men den skal udbetales, hvis udlejer når at udleje det opsagte lejemål til en anden inden for opsigelsesperioden.

Hvis huslejen senere forhøjes, kan depositum og forudbetalt leje reguleres, således at depositum og forudbetalt leje altid svarer til 6 måneders leje. Nedsættes lejen gælder tilsvarende, at depositum og forudbetalt leje skal reguleres.

Udlejer har ikke - medmindre der er tale om fremleje - pligt til at indsætte depositum eller forudbetalt husleje på en særlig konto, og beløbene forrentes ikke.

Ved fremleje kan fremlejetager, i stedet for kontant depositum, vælge at stille sikkerhed i form af bankgaranti eller indestående på særskilt deponeringskonto.

Depositum tilbagebetales ved lejers fraflytning efter udgifter til istandsættelse mv. er fratrukket. Lejers krav har pant i ejendommen, så længe kravet ikke overstiger 6 måneders leje. Kravet skal være gjort gældende ved sagsanlæg inden 1 år efter fraflytning.

Depositum skal tilbagebetales inden for rimelig tid efter fraflytning, fx afhængigt af om udlejeren skal istandsætte lejligheden for lejers regning. Se dog ovenfor nævnte om afregning af depositum ved fremleje.

Indhold hentes