Værgebeskikkelse

Sidst redigeret den 15.01.2024

Hvis man er alvorligt mentalt svækket og skal flytte ind i en plejebolig uden at kunne eller ville give samtykke til flytningen, skal Familieretshuset beskikke en værge.

Hvis der allerede er beskikket en værge, skal det sikres, at dette værgemål også omfatter alle beslutninger, der skal tages i forbindelse med flytningen. 

Det kan fx være valg af plejebolig, afhændelse af tidligere bolig, underskrift af lejekontrakt, ansøgning om indskudslån, ansøgning om boligstøtte, opsigelse af lejemål, ansøgning om aktindsigt mv. Der kan derfor være brug for et værgemål, som både omfatter personlige og økonomiske forhold.

Hverken værge eller pårørende kan beslutte, at en person skal flytte i plejebolig. Afgørelsen om flytning træffes af kommunen eller af Familieretshuset efter særlige betingelser i den sociale lovgivning.

Inden man søger om etablering af et værgemål, skal man anmode Familieretshuset om et opkald. Derefter bliver man ringet op af en medarbejder fra Familieretshuset, som i samtalen afklarer, om der er brug for et værgemål og i hvilket omfang. Efter samtalen sender Familieretshuset et ansøgningsskema, hvis det er vurderet, at der brug for et værgemål. Læs mere i afsnittet Værgemål under Værgemål og Fuldmagt mv. 

Undtagelse fra krav om værge
I én bestemt situation er det ikke nødvendigt, at der beskikkes en værge til flytning. Det gælder, hvis der foreligger en fremtidsfuldmagt, der er sat i kraft og omfatter forhold om flytning til plejebolig.

Betingelsen er, at personen, som har udstedt fremtidsfuldmagten, mangler evnen til at give samtykke til flytning og ikke modsætter sig denne, og at personen har en erhvervet fremadskridende mental svækkelse som fx demens.

I den situation erstatter fremtidsfuldmægtigen værgen, og man kan dermed undgå en lang sagsbehandlingstid i Familieretshuset.

 

Indhold hentes