Ring til Ældre Sagens gratis rådgivning, hvis du er i tvivl om arv og testamente.

Arv & testamente

Hvordan skal din arv fordeles?

Livsforlængende behandling eller ej

Hvis du ligger for døden, og ikke kan give besked om din holdning til livsbevarende behandling, kan lægerne følge dine ønsker i dit livstestamente.

Først og fremmest skal du vide, at et såkaldt livstestamente ikke det samme som et testamente. Et livstestamente handler kun om dine ønsker til behandling, hvis du skulle komme i en situation, hvor læger og pårørende ikke længere kan komme i kontakt med dig, og der skal tages stilling til livsforlængende behandling.

Du tager stilling til behandling

Med et livstestamente gør du det klart for lægerne, sundhedspersonalet og dine pårørende, om du ønsker såkaldt livsforlængende behandling, hvis du en dag bliver meget syg. I livstestamentet kan du oplyse, at du ikke ønsker livsforlængende behandling hvis: 

  • Du bliver erklæret for såkaldt uafvendeligt døende. Det kaldes for uafvendeligt døende, hvis døden med stor sandsynlighed forventes at indtræde inden for nogle dage til uger trods brug af de foreliggende behandlingsmuligheder.
  • Du på grund af fx svær invaliditet er varigt ude af stand til at tage vare på dig selv fysisk og mentalt. Så kan dit ønske indgå i lægens overvejelser om behandling.
Så længe du er ved bevidsthed og selv tydeligt kan kommunikere dine ønsker til behandling, er det dine ønsker, der gælder.

Sådan opretter du et livstestamente

Du opretter et livstestamente ved at udfylde en særlig formular, mens du er rask og klart tænkende.
 
Du kan også tage folderen om livstestamente på apoteket og udfylde den formular, der er bagerst i folderen.
 
Opret livstestamente på Sundhed.dk 
 
Samtlige livstestamenter bliver optaget i Livstestamenteregistret, så lægerne har adgang til alle livstestamenter. Husk at fortælle dine nærmeste om det, hvis du opretter livstestamente.

Du kan altid fortryde livstestamentet

Du kan til enhver tid ændre eller tilbagekalde dit livstestamente. Enten ved at kontakte livstestamenteregisteret eller ændre/tilbagekalde testamentet elektronisk på Sundhed.dk. 

Ny lov om behandlingstestamente

Den 1. juli 2018 træder en ny lov i kraft. Den nye lov gør det muligt at oprette et såkaldt behandlingstestamente. Med et behandlingstestamente kan du give besked om din holdning til ikke at blive behandlet, selv om du ikke er dødende.  

Når loven træder i kraft vil du kunne finde information her på siden, om hvordan du opretter behandlingstestamentet.

Læs mere om livstestamente i håndbogen "Værd at vide"

Sidst opdateret 30.04.2018