Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Arbejdsliv

Få gode råd om jobskifte, senkarriere og jobsøgning

5 gode overvejelser inden du bliver selvstændig

Måske har du gået med tanken om at blive selvstændig eller freelancer? Men det kan være svært at vide, hvad man går ind til, hvis ikke man har prøvet det før.

Artiklen kort

Inden du bliver selvstændig

Før du starter egen virksomhed, er der nogle ting, der skal være på plads. Du skal have en god forretningsidé, og så skal du have styr på markedet og konkurrencen.

Du skal også have styr på din økonomi, samt udarbejde en klar plan for, hvordan du vil tjene penge som selvstændig.

Tænk også over, om du er klar til den øgede risiko og det ansvar, der følger med at være selvstændig. 

Læsetid 2-3 minutter

_______________

Her får du fem gode overvejelser, du skal gøre dig, inden du bliver selvstændig. 

1) Hvad kan din virksomhed tilbyde?

Det er vigtigt, at du ved helt konkret, hvad du og din virksomhed kan tilbyde. Bygger din virksomhed på kompetencer, du har i forvejen fx fra din tidligere arbejdsplads?

Eller vil du kaste dig ud i noget helt nyt, hvor du ikke i samme grad kan trække på tidligere erfaringer, netværk osv.?

Ligegyldig hvad er det vigtigt, at du bruger tid på at undersøge den branche, du bevæger dig ind i og finder ud af, hvordan din virksomhed adskiller sig fra andre virksomheder i branchen.

2) Kan du sælge?

Spørg dig selv, om du er i stand til at sælge. Når du er selvstændig, er det dit ansvar at få opgaver i hus. Det betyder, at du skal have lyst til og kunne lide at sælge din virksomhed og dit produkt til andre.

Er du ikke så tryg ved at sælge, kan du måske trække på dit netværk. Det kan være, at du kender en, der kan hjælpe dig.

Er du medlem af en fagforening, kan du også undersøge, om de tilbyder kurser, men vær opmærksom på, at dit medlemskab i forhold til adgang til kurser kan ændre sig, når du har nået folkepensionsalderen.

3) Din økonomi

Inden du beslutter dig for at tage springet som selvstændig, er det vigtigt, at du kigger på din økonomi. Hvad er dit råderum, og hvor mange penge skal du tjene for, at det kan løbe rundt?

Det kan være, at du har en god pensionsopsparing, der evt. sammen med din folkepension allerede dækker dine faste udgifter, og derfor er din nye virksomheds indtjening ikke lige så afgørende med det samme.

Søg uvildig økonomisk rådgivning, så du er sikker på at få den rette hjælp. Du kan evt. kontakte din bank eller dit pensionsselskab.

Du kan også ringe til Ældre Sagens telefoniske rådgivning.

Kontakt Ældre Sagens rådgivning

4) Vend det med dine nærmeste

Selvom du ikke har planer om at drive virksomhed med din familie, kan det være klogt at vende dine overvejelser med dine nærmeste. Måske havde din familie regnet med mere tid sammen med dig i dine senior år, og når du rundede pensionsalderen.

Det kan være, at din ægtefælle havde planer om, at I skulle ud og rejse, eller at dine børn havde håbet på mere tid sammen med dem og børnebørnene.

Tal om forventningerne med familien, inden du tager springet som selvstændig eller freelancer og forklar dem, hvad det betyder for dig at få lov til at fortsætte på arbejdsmarkedet og følge din drøm.

5) Det kan være hårdt arbejde

Når du er selvstændig, bestemmer du selv, i hvilken fart det skal ske – du kan gøre det på din egen måde. Du bestemmer også selv, hvornår du møder, går hjem, tager pause, holde ferie osv.

Men husk på, at det kan være hårdt arbejde at drive virksomhed selv. Du kan ikke nødvendigvis regne med en fast indkomst hver måned. Du vil sandsynligvis have perioder, hvor der travlt og perioder, hvor der ikke er noget at lave. Derfor er det en god idé at sætte penge til side, så du har penge på kontoen til de stille perioder og fx til ferie.

Hvor meget du skal arbejde, og hvor stor en indtjening du behøver, afhænger af, hvilken virksomhed du vil drive.

Hvis du har planer om at være freelancer eller drive en hobbyvirksomhed, og har en god pensionsopsparing, du kan supplere med, er der ikke lige så mange bekymringer som hvis du regner med, at din nye virksomhed skal være dine primære indtægt.

Vigtigst af alt er, at du drives af lyst og glæde ved dit nye arbejde og samtidig husker på, at livet som selvstændig kan være hårdt arbejde.

Næste skridt?

Føler du dig klar til at blive selvstændig, er næste skridt at lave en startplan for din virksomhed.

I din startplan skal du bl.a. beskrive din forretningside, hvad det er for en ydelse eller produkt du vil sælge, hvad dit salgsargument er, og hvem du vil sælge til.

Prøv at finde ud af, hvem dine første fem kunder kan være, og om der er et behov for det, du sælger. Her vil det blive tydeligt for dig, om dit produkt er konkurrencedygtigt eller ej.

Til sidst er det også vigtigt at finde ud af, hvad er dit personlige og professionelle mål er med din virksomhed.

Forfatter og mangeårig selvstændig Abelone Glahn har lavet en skabelon til en startplan, du kan benytte dig af.

Hent forslag til startplan som pdf-fil via www.dit3arbejdsliv.dk

Startplanen er et godt værktøj til at komme fra idé til handling. Men startplanen kan også hjælpe dig med at komme nærmere et svar, hvis du stadig er i tvivl om, hvorvidt du skal blive selvstændig eller ej.

Find mere viden om selvstændig virksomhed

Du kan finde mere viden om og forskellige værktøjer til opstart og drift af egen virksomhed på www.virksomhedsguiden.dk Her kan du fx finde vejledninger i salg og markedsføring og skabeloner til kontrakter og aftaler.

På Skats hjemmeside kan du lære om skat, moms, bogføring og andre vigtige ting, du skal have styr på som selvstændig.


Kilde: Abelone Glahn, forfatter og selvstændig, www.abeloneglahn.dk

Sidst opdateret 24.11.2023