Få gode råd hos Ældre Sagen om sikkerhed på nettet

sikkerhed på nettet

Din digitale sikkerhed

Del med omtanke på Facebook

Det kan være vanskeligt at vide, hvem du faktisk deler indhold med på Facebook. Det kan være mange flere, end du aner. Her er et par gode råd til, hvordan du bedre kan styre, hvem du deler med, og hvad dine venner deler om dig.

Sådan styrer du, hvem du deler med 
Du kan selv justere, hvem du deler med, når du for eksempel vil skrive en statusopdatering eller dele et billede. Når du har valgt, hvad du vil lægge op på Facebook, kan du vælge, om offentligheden, dine venner eller kun udvalgte venner skal se, hvad du deler:

  • Når du vil dele, kommer der et nyt lille vindue frem på skærmen.
  • Til højre for “Nyheder” klikker du på “Venner” for at vælge, hvem der skal kunne se dit opslag.

Vær opmærksom på, at hvis du indstiller din statusopdatering eller dit billede til at være offentligt, kan det være vanskeligt at holde øje med, hvem dine oplysninger ender hos. Både venner, venners venner og fremmede kan nemlig se og videredele det indhold, som du lægger op.

Sådan styrer du, hvad der bliver delt om dig
Hvis du ønsker at have mere kontrol med, hvad der bliver lagt op på Facebook om dig, kan du justere dine indstillinger.

Når du justerer dine indstillinger, får du mulighed for at godkende alt, du bliver tagget i, før andre får mulighed for at se det.

  • Gå ind på din Facebook-profil, klik på pilen i øverste højre hjørne og vælg “Indstillinger”.
  • Klik på “Tidslinje og tagging” i venstre side.
  • Under “Gennemgang” kan du vælge, om du vil gennemgå alle opslag, du bliver tagget i, før andre kan se dem.

Del billeder med omtanke
Du skal være opmærksom på, at du kun må lægge billeder på Facebook og andre dele af internettet, hvis du har fået lov af den person, der er afbilledet. Der skelnes normalt mellem portrætbilleder og situationsbilleder. Det vil sige, at du som regel godt mål lægge situationsbilleder op, mens portrætbilleder kræver samtykke.

I de fleste tilfælde vil det, du lægger op på sociale netværk, være omfattet af reglerne om databeskyttelse. Inden du lægger noget op, bør du bruge din sunde fornuft og tænke over, om det kan genere den person, det handler om.

Sig fra!
Hvis du kender nogen, der deler seksuelle eller krænkende billeder eller videoer, skal du sige fra. Det er typisk en handling, hvor nøgenbilleder eller video/billeder af seksuel karakter bliver delt eller offentliggjort uden tilladelse fra den afbildede person.

Billederne og videoerne deles ofte via nettet, mobiltelefoner m.v. Det er strafbart at dele billeder med seksuelle eller krænkende billeder eller videoer uden at have fået lov. 

Se videoen om, hvordan du deler med omtanke på Facebook.

Det Kriminalpræventive råd

Få flere gode råd til sikkerhed på nettet 


Kilde: Sikkerdigital.dk (Digitaliseringsstyrelsen og Erhvervsstyrelsen) 

Sidst opdateret 18.02.2019