Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Mød andre

Deltag i Ældre Sagens arrangementer, der foregår overalt i Danmark.

Mød nye mennesker – bliv bedre til at netværke

Du kender højst sandsynligt godt den dér situation, hvor du er til et selskab eller til et arrangement nede i klubben – eller måske i den lokale afdeling af Ældre Sagen – og hvor du har lyst til at falde i snak med nogle af de andre gæster, men bare har rigtigt svært ved at komme i gang.

Alene det at sige ”Hej, jeg hedder…” kan føles uoverskueligt. Og jo mere du tænker over det, jo mere genert bliver du måske, eller jo mere akavet kan det føles.

Men bare rolig – det er helt normalt, og de fleste af os har prøvet det – selvom nogle har lettere end andre ved at falde i snak med nye mennesker.

Årsagen er, at vi i mange sammenhænge er gode til at gentage de samme mønstre, når vi er ude blandt andre.

Få tips og nye metoder til at komme i snak med nye mennesker

Med nogle få tips og metoder kan du bryde nogle gamle vaner og blive bedre til at netværke og møde nye mennesker.

Det kan især være nyttigt, hvis du ønsker at skabe nye relationer og få nye venner og bekendte ind i dit liv. 

Måske er du flyttet, har fået nyt arbejde, er blevet skilt eller er alene. Det kan også være, at du bare har lyst til at møde nye mennesker at krydre din tilværelse med.

De nære relationer og sociale fællesskaber er vigtige for, at vi trives livet igennem. De giver os oplevelser og livskvalitet og er med til at forebygge ensomhed, så der er god grund til at udfordre dine gamle mønstre og blive god til at netværke. 

Selvom generthed kan fylde meget, så er vi som udgangspunkt også nysgerrige på mennesker rundt om os, og mange af os vil gerne have nye bekendtskaber. 

Men vi har tendens til at gøre, som vi plejer. Måske har du prøvet at gå til et arrangement i den lokale klub eller på biblioteket og gøre, som du plejer. Når du så kommer hjem, har du måske kun hilst på og talt med dem, du kender i forvejen. 

Læs artiklen: Ensomhed når vennerne forsvinder

10 råd til at komme i kontakt og starte samtalen

Herunder får du 10 tips, der kan hjælpe dig på vej, hvis du gerne vil i snak med nye mennesker eller have bedre styr på din generthed, når du er ude blandt folk. 

Det handler især om tre ting: Vær åben, vær nysgerrig, vær modig.

1. Kom godt fra start 

Før du tager af sted, så tænk over, hvad dit mål skal være. Det kan hjælpe dig, hvis du bliver nervøs ved tanken om at skulle møde nye mennesker. Det behøver ikke at være stort, men det skal være overkommeligt for dig selv. 

Det kan fx være, at du gerne vil hilse på to, du ikke har hilst på før. Det kan også være, at du vil sætte dig ved et andet bord, end du plejer, og på den måde møde nye mennesker. 

Når du har gjort dig nogle tanker på forhånd, bliver det lettere for dig at prøve kræfter med det, du gerne vil.

2. Hils på folk

Når du er ude blandt andre, så hils på de andre, som er til stede. Det giver et godt indtryk. Gør måske lidt ekstra ud af at hilse på dem, du ikke kender, eller ikke kender så godt. 

Vær ikke nervøs for at komme til at hilse på folk to gange. Det kan muligvis blive en samtalestarter. Tit får vi nemlig kun hilst på dem, vi allerede kender, og glemmer lidt de andre.

3. Forbered, hvad du selv kan fortælle om

Hvis du er nervøs for, hvad du skal sige til andre, så forbered en kort ”elevatortale” hjemmefra. Din tale skal være kort – 60 sekunder. 

Du behøver ikke at kunne lire den af ordret, men du kan have tænkt over, hvad du kan sige, hvis du bliver bedt om at fortælle lidt om dig selv.

Det kan fx handle om, hvor du kommer fra, hvad du arbejder med eller interesserer dig for. Slut eventuelt af med at stille et spørgsmål til den, du taler med.

4. Vær nysgerrig og stil spørgsmål

Start samtalen ved at spørge ind til den anden. Vær nysgerrig. Stil opfølgende spørgsmål til personens svar. Du kan stille spørgsmål, man ikke kan besvare med ”ja” eller ”nej”. 

Stil åbne spørgsmål, som du starter med ”hvad”, ”hvor”, ”hvordan” osv. Husk at lytte til den, du taler med.

Når I er lidt længere inde i samtalen, så vær opmærksom på, om du selv har noget viden eller erfaring, som du kan dele ud af. Udvis også gerne hjælpsomhed, hvis det giver mening i samtalen. 

5. Vær tilgængelig for andre

Gør dig selv tilgængelig for andre i lokalet. Et godt tip er at gøre det nemt for andre at tage initiativ til at hilse på dig og falde i snak med dig. 
Det kan du gøre ved at kigge op og smile.

Når du får øjenkontakt med folk, viser du nemlig, at du har set dem. Når du smiler, viser du, at du er imødekommende og venlig. Hvis du kender andre til arrangementet, så pas på med at stille dig i en lukket gruppe af folk, du allerede kender, selvom det kan føles trygt. 

6. Vær opmærksom og inviter andre ind i samtalen

En anden metode til at møde nye mennesker er at hjælpe andre ind i samtalen. Det kan fx være, at du snakker med en, du kender, og opdager, at der står en alene. 

Inviter personen ind i jeres samtale: Fortæl, hvad I snakker om, så personen føler sig velkommen. Du kan fx sige ”Vi står lige og snakker om…, hvad tænker du om det?” 

Det kan også være, at du kender en anden til arrangementet, som kan hjælpe dig. Du kan fx spørge din kammerat, om han/hun måske kan være med til at introducere dig for et eller to nye ansigter, eller kan tage dit med til et arrangement.

7. Byd andre velkommen ved bordet

Sidder du ved et bord, hvor der er ledige stole, så vær opmærksom på, om andre inviterer sig selv ind.

Det kan fx være en, der spørger, om der er plads ved siden af dig eller ved dit bord. Sig ”ja” og spørg fx ind til, hvem personen er, og hvorfor personen er her i dag.

8. Afrund samtalen og følg op

Rund af. Når snakken er ovre, så tak eventuelt kort og sig ”det var hyggeligt at hilse på dig, måske ses vi igen til et andet arrangement”. Pas på, at I ikke kommer til at holde for længe på hinanden. 

Hvis I fx har en fælles interesse som at skrue på gamle motorcykler, blomsterbinding eller læse bøger, kan det være, at det giver mening at udveksle kontaktoplysninger. 

I de tilfælde kan du følge op på kontakten inden for et par uger. Du kan fx sende en mail eller sms med ”Det var hyggeligt at møde dig…”

9. Accepter, at det tager tid

Det tager tid at blive bedre til at netværke og skabe nye kontakter, så hvis det ikke lige lykkes for dig i første omgang, så bliv ved. Måske fik du kun hilst på et nyt ansigt, selvom dit mål var to. Men så er det bare op på hesten og prøve igen. 

Det er også okay, at du ikke bruger alle de muligheder, du har læst om her i artiklen. Start med det, der føles lettest for dig og byg op derfra.

10. Vær modig og vær tålmodig

Det skal nok lykkes for dig, selvom du måske har brug for at varme lidt mere op. Det vigtigste er, at du tør prøve, og at du bliver ved.

Mød nye mennesker gennem Ældre Sagen


Deltag i Danmark spiser sammen i uge 17. Læs mere på aeldresagen.dk/sammenmed

Find et fællesskab

Tema: Ensomhed

Oplever du, at hverdagen, der før var fuld af liv, samvær og hygge, nu føles tom og stille, så bliv en del af fællesskabet i en af vores 215 lokalafdelinger.

Husk, at du ikke er alene, hvis du af og til føler dig ensom. Ensomhed er udbredt folk over 65 år. Faktisk føler over 55.000 ældre sig ensomme i hverdagen, og det tal er stigende.

Få gode råd til at finde nye fælleskaber, en besøgsven eller en at følges med. 

Sidst opdateret 14.12.2023