Lær mere om at bruge din pc på et e-læringskursus

Godt i gang med it

Dit digitale liv

Tjek om din radio virker efter 1. oktober

Fra 1. oktober sendes alle DAB-kanaler i DAB+-format. Tjek om din radio er klar til DAB+.

Den 1. oktober 2017 sker der en ændring i signalet for radio. Det betyder, at alle såkaldte DAB-radiokanaler fremover vil blive sendt i DAB+-format (DAB plus) og altså ikke DAB som tidligere.

Hvad for en fisk, tænker du måske. Måske ikke. Men hvis du gjorde, så fortvivl ikke. I første omgang handler det om at finde ud af, om din radio kan modtage DAB+ eller ej. DAB+ er et digitalt radiosignal eller format, om man vil.

Hvis din DAB-radio kan modtage DAB+, er der ingen ko på isen, og du kan fortsætte med at høre radio præcis, som du plejer.

Og dog. Når du tænder for radioen søndag den 1. oktober, skal du lige huske at scanne eller indstille radioen på ny, så den tuner ind på det nye signal. Men så skulle du også være kørende igen.

Få hjælp til at genindstille din DAB-radio under "Spørgsmål og svar" på mereradio.dk

Hvis det viser sig, at din radio ikke kan modtage DAB+, er der håb forude. Mere om det senere.

Hvordan ved jeg om jeg har en DAB-radio?

Du har en DAB-radio, hvis der står DAB eller DAB+ på din radio. Måske står det i bunden af radionen eller i radioens brugermanual.

Hvordan finder jeg ud af, om jeg kan modtage DAB+?

Hvis du har en DAB-radio, kan du gå ud fra, den kan modtage DAB+, hvis:

  • Der står DAB + på din DAB-radio eller
  • Din DAB-radio er købt i 2012 eller senere 

Står der ikke DAB+, eller er din DAB-radio købt før 2012, så hold fanen højt lidt endnu. Du kan nemlig tage DAB+-testen. Den giver dig endegyldigt svar på, om din DAB-radio kan modtage DAB+.

DAB+-testen

DR's regionale P4-kanaler kan kun høres på en DAB-radio, der kan modtage DAB+. Så hvis du kan høre DR's regionale P4-kanaler på din DAB-radio nu, – ja, så kan din radio modtage DAB+ og er helt og aldeles klar til formatskiftet.

Sådan udfører du DAB-testen

Først skal du genindstille din DAB-radio. Du genindstiller radioen ved at trykke på autotune/scan eller lignende i 5-7 sekunder. Radioen skal herefter gå i gang med at scanne sendenettet for informationer. Den genindstiller så sig selv med de nye informationer.

Hvis du kan finde og høre DR’s regionale P4-kanaler på din DAB-radio nu, efter du har genindstillet radion, så betyder det, at du lytter til DAB+ allerede. Hurra – alt er godt.

Få hjælp til at genindstille din DAB-radio under "Spørgsmål og svar" på mereradio.dk

Hvad gør jeg, hvis jeg ikke kan modtage DAB+?

Den nøgne sandhed er, at du ikke kan høre radio på din DAB-radio efter 1. oktober 2017, hvis din DAB-radio ikke kan modtage DAB+. Men.

Du har forskellige muligheder at vælge imellem, hvis du ikke har en radio, der kan modtage DAB+. Du kan: 

  • Lytte til (digital) radio via internettet på din computer.
  • Lytte til radio på en tablet eller smartphone – enten i din internetbrowser (Safari, Chrome, Firefox, Internet Explorer e.l.) eller via apps, du kan downloade.
  • På nogle fjernsyn har du også mulighed for at lytte til digital radio. Det afhænger af dit fjernsyn og din tv-udbyder.
  • Købe en DAB+-radio.

Læs om forskellige måder, du kan lytte til digital radio på

Få tilbud og rabat som medlem af Ældre Sagen

Sådan hører du radio 1. oktober 2017

Vi gentager lige, at selvom du og din radio er klar til DAB+, skal du huske at indstille din radio igen søndag 1. oktober 2017 for at lytte til DAB-radio. Du indstiller din radio ved at trykke på autotune/scan eller lignende i 5-7 sekunder.

Radioen skal herefter gå i gang med at scanne sendenettet for informationer og indstiller så sig selv med de nye informationer.

Hvis du har problemer, kan du kigge i manualen eller kontakte forhandleren, hvor du har købt DAB-radioen.

Få hjælp

Du kan få svar på de hyppigst stillede spørgsmål på mereradio.dk. Du kan også kontakte en forhandler, som måske kan være behjælpelig.

Læs mere på mereradio.dk

Læs også: Bliv dus med din tablet

Sidst opdateret 09.02.2018