Søg på www.aeldresagen.dk
Logo

Godt i gang med it

Dit digitale liv

Hold den gode tone på sociale medier

Er du usikker på at deltage i debatten på sociale medier? Få 5 gode tips til, hvordan du holder en god tone på Facebook og andre sociale medier.

Måske har du oplevet, at en debat på Facebook blev ført i en hård tone.

nullSå er det let at blive usikker på, om du selv vil blive mødt med en hård tone og ubehagelige kommentarer, hvis du giver din mening til kende i en debat.

Og det kan være nemt at lade sig rive med i en ophedet debat på nettet.

Et par tryk på tastaturet, et klik på send-knappen og vupti – så har du givet din mening til kende.

Den dårlige tone smitter, men det gør den gode tone heldigvis også. Så du kan selv være med til at skabe en bedre debat og en bedre tone i de sociale medier.

5 tips til en god tone på sociale medier:

  1. Skriv kun det på sociale medier, som du også vil sige ansigt til ansigt til en person
    Skriv til andre, som du gerne selv vil blive talt til. Spørg dig selv, om du ville skrive det på samme måde, hvis din familie eller venner læste din kommentar. Tal pænt om og til folk, og hæng ikke nogen ud. 
  2. Det er okay at være uenige
    Vi kan sagtens diskutere uden at være enige og uden at blive enige. Husk, at hvis man er uenig, så har man ofte brug for at være ekstra høflig i sin kommunikation.
  3. Vær konkret, tal om emnet og gå ikke efter personen 
    Hold dig til emnet i debatten og undgå at blive personlig. Respekter andres holdninger og følelser. Også når I er uenige. Kører debatten af sporet, så hjælp den tilbage. 
  4. Stop op. Tag gerne en pause, inden du giver svar på en kommentar
    Man kan nemt få lyst til at svare hurtigt på en kommentar. men stop op og tænk over, om det vil være bedst, hvis du går ind i diskussionen eller ignorerer den. Vent gerne lidt, før du svarer. 
  5. Sig fra overfor den hårde tone
    Hvis tonen er hård eller grov, er det ok at sige fra, bede om en ordentlig tone eller sige pænt farvel.
null 

Sig fra overfor en hård tone

Hvis du oplever, at tonen bliver for hård i en debat, så er der nogle ting, du kan gøre:

  • Pas på med at lade dig rive med af en stemning eller en uenighed. Her kan det fx være en god ide at vente lidt, inden du svarer tilbage.
  • Bed om en ordentlig tone. Fx kan du skrive, at du gerne deltager i debatten, men kun hvis tonen er ordentlig. 
  • Bring debatten tilbage på sporet og skriv om det, debatten handler om.
  •  Sig farvel: Fortsætter den hårde tone, så meld dig ud af debatten. Hvis samtalen bliver grov eller personlig, så bloker eller anmeld evt. personen. 

Måske er du enig med en debattør, men oplever at tonen er for hård. Det kan du fx påtale ved at skrive, at du er meget enig med vedkommende, men at du mener, at måden, det fælles synspunkt bliver fremsat på, er i en for hård tone.

Det kan også være, at du bliver vred over en konkret sag eller en politisk beslutning, som det kan være svært at ændre på. Her er det helt ok at fortælle, hvis du er uenig eller berørt af det, samtidig med at du holder dig til sagen uden at starte en diskussion, der bliver personlig.

Og så skal man selvfølgelig også huske at holde sig inden for lovgivningen på de sociale medier.

Samtalen bliver sværere, når vi ikke kan se hinanden

Misforståelser opstår nemt på sociale medier, fordi vi ikke kan se hinandens udtryk i ansigtet og mimik. Ofte kender vi heller ikke dem, vi debatterer med. Måske optræder de ligefrem anonymt.

Derfor er det sværere at læse mellem linjerne, at gennemskue ironi og sarkasme, eller at forstå hvordan en smiley er ment. Så kan man nemmere føle sig angrebet eller tromlet i en debat på fx Facebook. 

Man kan også opleve, at det bliver sværere at bremse sig selv, når man sidder hjemme bag computeren, og så får hæmningerne langt friere spil, hvis man først bliver vred. 

Derfor sker det oftere på de sociale medier, at folk skriver ting, de aldrig ville sige til hinanden, hvis de stod ansigt til ansigt.

Sociale medier kræver god tone

Vi har ekstra meget brug for den gode tone, når vi debatterer, men ikke kan se hinanden, og man ikke altid ved, hvem og hvor mange andre, der læser med.

Vi ved heller ikke, om de andre læsere er enige med den, der fører den hårde tone. Så kan man nemt miste lysten til at give sin mening til kende i en debat. 

Tonen kan nogle gange blive så hård, at nogle helt afstår fra at dele deres synspunkter af angst for at få vrede kommentarer tilbage. 

Spilleregler for at debattere på sociale medier 
Det er forskelligt, hvad man opfatter som en hård tone. Alene af den grund er det en god ide at opføre sig lidt ekstra høfligt i en debat, hvor man hverken kender eller kan se dem, man debatterer med.

Det er også en god ide at sætte sig i den andens sted. Det kan tit skabe en bedre og mere empatisk tone.

Hvad gør Ældre Sagen, når tonen bliver for hård på de sociale medier?

I Ældre Sagen holder vi også øje med debatten i vores sociale medier.

Vi arbejder vi hele tiden med at bevare en god tone i debatten og holder øje med, om deltagerne i debatten holder sig til vores retningslinjer.

Læs også: Retningslinjer for god tone i Ældre Sagens sociale medier

Sidst opdateret 11.04.2024