Lær mere om at bruge din pc på et e-læringskursus

Godt i gang med it

Dit digitale liv

6 gode råd til en IT-sikker hverdag

Du kan selv sikre din computer og mobil mod angreb fra hackere. Her er 6 gode råd til hvordan.

Din computer og mobiltelefon indeholder mange personlige oplysninger, som du ikke ønsker, havner i de forkerte hænder.

Derfor er det vigtigt at sikre din computer og mobiltelefon mod såkaldte hackere.

En hacker er en person, der kan bryde ind i din computer eller på din telefon og få adgang til fx din netbank, dine passwords eller stjæle personlige oplysninger. Du kan holde hackere ude af din computer og telefon ved at følge 6 råd:

1. Lav et sikkert password

Dit password giver direkte adgang til fx din computer eller telefon. Hvis hackerne får fingrene i dit password, kan de overtage din computer eller telefon. Derfor er et sikkert password vigtigt for din it-sikkerhed.

Sådan laver du et sikkert password:

  • Undgå at bruge dit password flere steder.
  • Sørg for at have et unikt og langt password på minimum 12 tegn. På den måde er det sværere at gætte. Et langt password der er nemt at huske er fx KoldeLusArbejderUnderSol (Klaus). Passwordet er bygget op efter et fornavn. Du kan bruge dit eget eller dit barnebarns navn.  
  • Slå to-trins-login til. Med et to-trins-login skal du gøre to ting for at logge ind. Det kan fx være, at du indtaster dit password og derefter indtaster endnu et password, som du modtager på mail eller sms. Et to-trins-login er den sikreste form for password og bruges fx når du logger ind med dit NemID.

Læs hvordan du slår to-trins-login til 

Læs også: Undgå identitetstyveri

 

2. Husk at opdatere dine programmer

Det er vigtigt, at dine programmer på din computer og telefon er opdaterede. Opdateringer indeholder blandt andet nye sikkerhedstiltag, der gør det sværere for hackere at få adgang til din computer og telefon. Mange nye computere opdaterer automatisk eller fortæller dig, når det er tid til at opdatere.

Læs hvordan du selv sætter dine programmer til at opdatere automatisk

 

3. Pas på falske mails og sms’er

Inden du svarer på mails og sms’er, skal du holde øje med, hvem afsenderen er. Hackerne prøver nemlig at lokke personlige oplysninger ud af dig gennem mail eller sms – ofte forklædt som en virksomhed eller måske en bekendt. Så svar kun på sikre beskeder og undgå at sende personlige oplysninger som kreditkort-, NemID- og CPR-info via mail, sms og facebook-beskeder.

 

4. Hold dit NemID for dig selv

Du må ikke tage et billede af dit NemID-nøglekort, for du kan risikere, at hackerne får fat i billederne. Dit NemID-nøglekort er personligt. Du må heller ikke dele eller sende billeder af dit nøglekort til andre.

 

5. Vær kritisk inden du handler i netbutikker

Der findes en del fup-butikker på nettet, der vil have dig til at bestille billige varer, som du aldrig modtager. Et godt råd til at afsløre de falske netbutikker er at tjekke butikkernes ”Om os”-side. Fup-butikkerne har sjældent tid til at skrive historier om deres butik. Rigtige online-butikker vil gerne bruge tid på at fortælle deres kunder om butikken og dens historie. Så hvis ”Om os”-siden ikke findes eller er fyldt med en masse sproglige fejl, er der højst sandsynligt tale om en fup-butik.

6. Tag sikkerhedskopier

 

Hvis din computer eller telefon går i stykker, eller du bliver hacket, kan du altid få dine tabte filer tilbage, hvis du har taget sikkerhedskopier. Det kan gøres nemt og på forskellige måder:

 

  • På en ekstern harddisk. Her kan du opbevare en sikkerhedskopi af alle dine filer. Det er bare vigtigt, at du selv husker at sætte den eksterne harddisk i din computer jævnligt, så sikkerhedskopierne er så opdaterede som muligt.
  • ”I skyen”. Din computer og telefon kan også sættes op til selv at tage sikkerhedskopier. Det kaldes at uploade dine filer ”i skyen”. Der findes forskellige løsninger for sikkerhedskopiering ”i skyen”, du kan søge efter dem på nettet og finde den bedste løsning for dig.    

Læs også: Bærbar med all inclusive fra Duka

Læs også: Find aktiviteter med IT nær dig


Kilde: Digitaliseringsstyrelsen, viholderhackerneude.dk

Sidst opdateret 19.11.2018