Udkantsdanmark - når du flytter ud til det enkle liv.

Udkantsdanmark

Flyt ud til det enkle liv

Flytter du til et af Danmarks yderområder, kan du få naturen som nærmeste nabo og fred, ro og lokale fællesskaber i medgift. Men vær realistisk og forbered dig godt, inden du flytter.

Det er en stort omvæltning, når du ændrer markant på både bolig og omgivelser, adgang til netværk og måske familie på samme tid. Især hvis du ikke længere har din faste gang på arbejdsmarkedet, hvor du er en del af et kollegafællesskab.

Men drømmer du om mere ro, natur, plads og yderområdernes andre glæder, så prøv det af, så du finder ud af, om det er noget for dig.

Tænk over, om drømmen om at flytte ud er lige så til tiltrækkende en regnvåd tirsdag eller en kold vinteraften. Tal dine drømme og ideer grundigt igennem med familie og venner – og har du svært ved at få overblik, så lav lister over gode og ’dårlige’ ting ved at flytte ud.

LÆS OGSÅ: Vigtige overvejelser, inden du flytter ud

Sådan falder du til derudeAktiviteter, Seniordans, strikkeklub, værksted, stavgang, fællesskab, hygge, socialt samvær

Det kræver en aktiv indsats at komme ind på livet af de lokale. Men faktisk er rigtig mange "lokale" selv tidligere tilflyttere fra byerne, så du er ikke alene. Det kan være en stor mundfuld at skulle integrere sig et nyt sted. Men det skal ikke afskrække dig fra at drage ud mod fjerne yderområder. Du skal bare gøre dig klart, at det er dig, der skal være opsøgende for at etablere dit nye netværk.

Det handler om at have den rette indstilling, ikke være kæphøj men nærmere lidt ydmyg, at spørge ind frem for at fortælle.

Læs også: Sådan falder du til, når du er flyttet ud

Lej en bolig – og prøv det af

Måske har I allerede en bolig i forvejen, som I ønsker at flytte ud i og omdanne til helårsbolig. Og med den nye planlov er det muligt allerede efter et års ejerskab.

Læs også: Lettere at flytte i sommerhus hele året  

Har du ikke et hus i forvejen eller kender området, så kan det være godt at starte med at leje et hus, inden du investerer i et hus, der kan blive svært at komme af med, hvis du skifter mening.

Men se dig godt for. I yderområder er det ofte private udlejere, der udlejer huse og lejligheder, og det er ikke alle, der har helt styr på, hvad paragrafferne i Lejeloven betyder – for dig.

Derfor skal du blandt andet læse din kontrakt meget grundigt, få professionelle øjne på den og sende en mangelliste, så snart du flytter ind.

Læs også: Se dig godt for, når du lejer en bolig

Gør en forskel som frivillig i Ældre Sagen. Der er blandt andet mulighed for at besøge en ældre eller på anden måde gøre en forskel i dit lokalområde. Bliv frivillig nu.Hvilke byer er mest og mindst populære i fremtiden?

Det er ikke kun de store byer, hvor indbyggertallet vokset. Det sker i høj grad også i omegnskommunerne. Og der er overraskelser imellem, når vi kigger på de 10 mest populære – og de 10 mindst populære – kommuner om 10, 20, 30 år.

Læs fakta: Her bor vi om 10, 20 og 50 år

Hvor bor vi i år 2045?

Danskerne er i fremgang, så at sige. Der bliver i hvert tilfælde flere og flere af os. Danmarks Statistik regner på, hvordan det danske befolkningstal udvikler sig i en ny befolkningsfremskrivning fra 2016. Tallene taler deres tydelige sprog:

  • Fra 2016 til 2045 vil indbyggertallet i Danmark vokser med hele 10,5 procent.
  • Hvor vi i 2016 er 5,7 millioner danskere, så bliver vi ifølge Danmarks Statistik 6,3 millioner i 2045.

Læs fakta: Her bor vi nu og i 2045

 

Bedre muligheder for at bo i ydreområder

Ældre Sagen ønsker, at det skal være lettere at slå sig ned i yderområderne og at blive boende. Det kræver højere standarder for transport, sundhed, internet og indkøb.

Læs hele mærkesagen om udkantsdanmark

Sidst opdateret 09.02.2018