Bliv medlem
Søg på www.aeldresagen.dk

Digital kontakt til det offentlige

MitID, digital post og digital selvbetjening

Hvad er digital post og hvordan bruger jeg det?

Du kan tjekke din digitale post fra det offentlige via e-Boks , Mit.dk eller på borger.dk.

 

E-Boks og Mit.dk er digitale tjenester, som private virksomheder kan bruge til at sende digital post til kunder. Det kan fx være banker, forsikrings-, pensions- og teleselskaber eller din arbejdsplads. Det kan være lønsedler, regninger og policer, de sender til dig digitalt.

Gå til www.e-boks.dk

Gå til www.mit.dk

Post fra det offentlige

Det offentlige sender dig også post digitalt. Posten fra det offentlige kan du læse via tjenesten e-Boks og Mit.dk, eller du kan læse den i din indbakke på borger.dk. 

Gå til www.borger.dk

Du er automatisk tilmeldt Digital Post fra det offentlige. Du skal søge om at blive fritaget for Digital Post fra det offentlige, hvis du ønsker at fravælge det. Du kan selv til- og fravælge hvilke private virksomheder, du ønsker at få Digital Post fra.

Læs artiklen: Bliv fritaget for Digital Post 

Sikkerhed med Digital Post

Al digital post er krypteret og bundet op på dit cpr-nr. Derfor er det ikke muligt at have fælles digital postkasse med fx din ægtefælle.

Du kan dog give læseadgang til en anden, fx din ægtefælle, dit barn eller barnebarn, som kan være en hjælp i det daglige, eller hvis du er på ferie i udlandet og ikke har adgang til internettet. Det kan også være relevant for dig, der er blevet syg og har brug for, at en af dine pårørende tager sig af din digitale post.

Du skal dog være opmærksom på, at det stadigt er dit ansvar, at din post bliver læst, selvom du giver en anden person læseadgang. Det kan fx have betydning, hvis du får et brev med en klagefrist. Her vil det ikke være en gyldig undskyldning, at du har overskredet klagefristen med den begrundelse, at den, der har læseadgang, ikke har tjekket din digitale postkasse.   

Du kan åbne din digitale postkasse via e-Boks, Mit.dk eller borger.dk på alle computere, smartphones og tablets. For at få adgang til din indbakke, skal du bruge dit MitID.

Læs artiklen: Sådan virker MitID

MitID afløser NemID

I løbet af 2022 og 2023 vil alle brugere af NemID gradvist komme over på MitID. NemID lukkes helt den 30. juni 2023.

Læs om overgangen til MitID

Hvordan ved jeg, om der er digital post?

Det er muligt at modtage en e-mail eller SMS, når du modtager ny post i dine digitale postkasser. Du skal blot angive disse informationer under "indstillinger" i din digitale postkasse.

Hvad skal jeg være opmærksom på?

Da du automatisk er tilmeldt Digital Post fra det offentlige, skal du være opmærksom på, at du har pligt til jævnligt at tjekke din digitale postkasse. Ellers risikerer du at overse post, som kan være vigtig fx om ydelser. 

Din digitale post betragtes som modtaget lige så snart, den er kommet ind i din digitale postkasse. Det betyder altså, at du selv har ansvaret for, at kunne læse din digitale post.

Få hjælp

Hvis du har tekniske problemer med din digitale post, kan du kontakte supporten på:

  • e-Boks på telefon 8230 3231
  • Det nye mit.dk på telefon 70802580
  • Digital Post på borger.dk og Digital Post-app telefon 3398 0033 eller digitalpost@digst.dk

Du kan også få hjælp og svar på spørgsmål om digital post i de fleste af vores lokalafdelinger, hvor it-frivillige er blevet klædt på med kurser.
Du behøver ikke være medlem af Ældre Sagen for at få hjælp.

Kontakt din lokalafdeling og hør hvilke tilbud, de har.

Find din lokalafdeling her

 

Kom godt på pension

Støt sagen og få fordele

900.000 danskere ligesom dig er medlemmer af Ældre Sagen.
Mange betragter os som en slags fremtidssikring eller fagforening, hvis du snart skal på pension eller allerede er på pension – fordi vi sørger for overblik over din økonomi, og vi kæmper for et Danmark, der er trygt for alle at være ældre i.

Som medlem bakker du op om den gode sag, og du får:

• Rabat i mere end [Variabel:antal-butikker] butikker

• Gratis juridisk rådgivning

• Gode råd om pension, tilskud mm.

Sidst opdateret 13.12.2022