Bliv medlem
Søg på www.aeldresagen.dk

Pårørende

Få støtte og hjælp som pårørende

God dialog med pleje- og sundhedspersonale

Et godt samarbejde med personalet er vigtigt. Få gode råd til, hvordan du kan få en god kontakt til ansatte på hospital og plejehjem.

Som pårørende støder du på et helt nyt system, når du måske for første gang er i kontakt med sundhedsvæsnet og offentlige myndigheder.

Et godt samarbejde med personalet er vigtigt. Det er bestemt ikke kun dit ansvar, men ved at lægge op til en god tone med personalet er du med til at skabe et godt udgangspunkt for en god relation.

Læs mere om at være pårørende i Ældre Sagens 'Pårørendeguide'

Bed om betænkningstid

Som pårørende skal du ofte forholde dig til forandringer og ukendte situationer under din næres sygdomsforløb. Du vil høre fagudtryk, ligesom du vil høre om plejerutiner,  -metoder og -opgaver, du måske ikke kendte i forvejen.

Bed om betænkningstid, hvis det er svært at forstå, hvad der bliver sagt ved fx en lægekonsultation eller visitation.

Det er ikke dig, der er galt på den, fordi du ikke forstår den forklaring, du får.

Det er i orden at bede om tid til at drøfte situationen, at bede om en anden forklaring eller at få gentaget, hvad der er blevet sagt.

Læs mere i bogen '300 gode råd til pårørende om plejehjem'

Få et godt samarbejde

Det er en fordel for både dig selv, og den du hjælper at have et godt samarbejde med personalet. Det er ikke kun dig, der har ansvaret for at samarbejdet fungerer, men du kan bidrage til et godt samarbejde med følgende huskeregler:

  1. Tal til fagpersonalet i en høflig og respektfuld tone og overvej, om den du taler med, er den rette person til at løse det problem, du kommer med.
  2. Vær venlig, imødekommende og tålmodig — også hvis du er stresset.

Få tips til hverdagen som pårørende

Mød andre pårørende

Netværk for alle os, der er pårørende

I Facebook-gruppen "Netværk for alle os, der er pårørende" kan du, som er tæt på en, der har brug for hjælp, dele viden og erfaringer med andre — pårørende til pårørende. Gruppen er lukket, og Ældre Sagen monitorerer den og sørger for at holde den gode tone.

Sidst opdateret 02.06.2022