Medicin

Bliv klog på medicin, regler og tilskud

Se hvordan og hvornår du kan blive vaccineret mod COVID-19

Vaccine mod Covid-19 beskytter dig mod at blive smittet og syg af Corona. Det er gratis at blive vaccineret mod coronavirus, og det er frivilligt, om du vil tage imod tilbuddet.

Du nedsætter risikoen for at blive syg med coronavirus, når du bliver vaccineret. Regeringen har besluttet, at alle danskere over 16 år skal tilbydes en gratis vaccine mod COVID-19. 

Se, hvornår du kan blive vaccineret

I første omgang får vi ikke nok vacciner til alle. Derfor bliver vaccinerne i starten prioriteret til de grupper, der har størst risiko for et alvorligt forløb med corona.

Det er bl.a. beboere på plejehjem, ældre med behov for både personlig pleje og praktisk hjælp i eget hjem og ældre med risikofaktorer.

Personale i sundhedsvæsenet og ældreplejen, som har tæt kontakt til de mest sårbare og varetager kritiske funktioner, vil også blive prioriteret først.

Her kan du se hvilke grupper og i hvilken rækkefølge Sundhedsstyrelsen tilbyder vaccinerne:

 1. Personer som bor i plejebolig. Vaccineres fra december 2020 og ind i februar.
 2. Personer med alder ≥ 65 år som modtager både personlig pleje og praktisk hjælp. Vaccineres fra januar og ind i marts.
 3. Personer med alder ≥ 85 år. Vaccineres fra februar og ind i marts. 
 4. Personale i sundheds-, ældre- og udvalgte dele af socialsektoren med særlig risiko for smitte, eller som varetager en kritisk funktion. Vaccineres fra december 2020 og ind i maj.
 5. Udvalgte personer med tilstande og sygdomme, som medfører særligt øget risiko for alvorligt forløb med COVID-19 samt udvalgte pårørende. Vaccineres fra januar og ind i april.
 6. Udvalgte pårørende til personer med særligt øget risiko for et alvorligt sygdomsforløb eller pårørende som er en uundværlig omsorgs- eller plejeperson. Vaccineres i januar og ind i april.
 7. Personer med alder 80-84 år. Vaccineres i februar og indtil slutningen af maj. 
 8. Personer med alder 75-79 år. Vaccineres fra marts og indtil slutningen af maj
 9. Personer med alder 65-74 år. Vaccineres fra april og ind i juni. 
 10. Personer med alder under 65 år som har tilstande og sygdomme, som medfører øget risiko for alvorligt forløb med COVID-19. vaccineres fra april og ind i juni.
 11. Personale der varetager øvrige samfundskritiske funktioner. Vaccineres i april og ind i juni.
 12. Øvrige befolkning, fx segmenteret efter alder. Vaccineres fra maj og ind i juli.

Sundhedsstyrelsen gør opmærksom på, at rækkefølgen kan blive justeret ift. vaccineleverancer, logistiske forhold mm.

Sundhedsstyrelsen oplyser også, at vaccinationstidspunkterne er skøn og skal tages med forbehold. Tidspunkterne frem til marts 2021 er baseret på bekræftede mængder vacciner fra producenterne, mens tallene for april og frem er baseret på Lægemiddelstyrelsens seneste estimater om vaccineforsyningen i disse måneder.

Se Sundhedsstyrelsens vaccinationskalender 

Sådan bliver du vaccineret

Du modtager besked i e-Boks, når det er din tur til at blive vaccineret. Hvis du er fritaget fra digital post, vil du få brev med posten.

Når du får tilbudt vaccination mod COVID-19, får du samtidig information om, hvornår du kan blive vaccineret, og hvordan du bestiller tid på www.vacciner.dk.

Det er vigtigt, at du bestiller tid hurtigst muligt efter du har modtaget invitationen. 

Du kan ikke bestille tid til vaccination hos din egen læge.

Læs mere om vaccination og tidsbestilling på www.vacciner.dk

Sådan booker du tid, hvis du ikke har NemID

Hvis du ikke har et NemID, skal du bestille tid telefonisk.

Ring kun til nummeret i den region, hvor du skal vaccineres:

 • Region Hovedstaden: Telefon 30 66 89 37. Alle dage inkl. weekender kl. 8-18
 • Region Sjælland: Telefon 70 20 42 33. Alle dage kl. 9-12 og kl. 13-19.30
 • Region Syddanmark: Telefon 99 44 07 17. Alle dage inkl. weekend og helligdage kl. 9-15
 • Region Midtjylland: Telefon 70 23 24 15. Hverdage kl. 8-16
 • Region Nordjylland: Telefon 97 64 84 63. Hverdage kl. 8-17, weekend kl. 8-15.30 og helligdage kl. 8-13.30.

Hvis du ikke kan få tid til vaccination
Hvis du er blevet inviteret til vaccination, men ikke kan finde en ledig tid, må du desværre væbne dig med tålmodighed.

Der kommer løbende vacciner og vaccinationstider. Derfor kan det være nødvendigt at kontakte tidsbestillingen eller vacciner.dk flere gange. Bookingsystemet bliver løbende opdateret med nye tider.

Vær opmærksom på, at der kan være regionale og kommunale forskelle på hvornår der kommer nye vacciner til et område.  Derfor kan du opleve, at din familie eller venner andre steder i landet får tid til vaccination før dig, selvom I måske står i en lignende situation. Det skyldes, at der kan være regionale forskelle i, hvordan vaccinerne bliver fordelt. Regionerne følger dog alle Sundhedsstyrelsens strategi for fordeling af vaccinerne.

Transport til vaccinationscenteret

Du skal selv sørge for transport til vaccinationscenteret.

Hvis du har brug for hjælp til transporten, fordi du har en varig funktionsnedsættelse, kan du få hjælp af din hjemkommune.

Kommunens tilbud bør fremgå af din kommunes hjemmeside.

Hvis du får hjemmehjælp, kan du også spørge hjemmeplejen, om de kan hjælpe med at arrangere transport.

Vær opmærksom på, at det er kommunen der skal booke tid til din vaccine, hvis det er kommunen der transporterer dig til vaccinecentret. Det skal du ikke selv gøre.

godt at vide om covid-19-vaccinerne


Foreløbigt har sundhedsmyndighederne godkendt tre typer vacciner, som leveres til Danmark løbende. De godkendte vacciner beskytter op imod 95%.

Du skal vaccineres to gange for at opnå den bedste beskyttelse. Du får vaccinerne med ca. 3-6 ugers mellemrum. Det er den samme type vaccine du får begge gange.

Effekten af vaccinen starter 10- 14 dage efter 1. dosis. Indtil da, er man slet ikke beskyttet. Vaccinen er først fuldt effektiv (95%) ca. 7 dage efter 2. dosis (gælder vaccinen ”Comirnaty” fra Pfizer/BioNTech).

Det er vigtigt, at du stadig følger myndighedernes retningslinjer og anbefalinger om værnemidler, hygiejne, afstand m.m., selvom du er blevet vaccineret.

På den måde beskytter du både dig selv og dem, der ikke er vaccineret.

Bivirkninger ved vaccination mod COVID-19

Det er normalt at opleve rødme, hævelse og ømhed på injektionsstedet. Du kan også få træthed, hovedpine, muskel- og ledsmerter, kulderystelser og let feber. Det er ikke ualmindeligt.

Disse bivirkninger går væk igen, og du behøver derfor ikke kontakte din læge.

Har du en kendt og svær allergi mod f.eks. lægemidler, bør du fortælle det til den, der vaccinerer dig inden du bliver vaccineret. Det er sjældent at nogen oplever alvorlige bivirkninger.

Læs mere om vaccinerne på Sundhedsstyrelsens hjemmeside 

Kilde: Sundhedsstyrelsen 

Sidst opdateret 08.03.2021