Kost

Kost, krop og alder

Gode råd til dig der vejer for lidt

Hvis du vejer mindre end din normalvægt, skal du tage på. Det er vigtigt, du vejer det du skal, så du bedre kan bekæmpe sygdom.

Det er ikke normalt at tabe sig, blot fordi man bliver ældre. Oplever du, at du taber dig utilsigtet, fx ved at tøjet begynder at sidde mere løst, eller vægten pludselig falder, er det en god ide at tale med din læge.

Har du beregnet dit BMI-tal og dit taljemål, har du måske fået et fingerpeg om, at du vejer for lidt. Der er nogle områder i din hverdag, du skal være opmærksom på, hvis du vil tage på og leve sundere.

Du har brug for energi og protein

Hvis du vejer for lidt, skal du ikke - som mange andre mennesker - spise groft, grønt og fedtfattigt. Du har brug for at tage på eller stabilisere din vægt, og du skal derfor spise mad med et højt indhold af energi og protein.

Kroppens brændstof er energi, også kaldet kalorier eller kilojoule. Fedt giver mest energi, og det er derfor vigtigt, at din mad indeholder en del fedt.

Proteiner i maden er også vigtige, fordi de er med til at opbygge musklerne, så du kan få flere kræfter.

Når din appetit er lille, kan det være svært at få tilstrækkeligt af de anbefalede vitaminer og mineraler. Hvis du er bekymret for det, kan du dagligt tage en kombineret vitamin-mineral-tablet.

Spis små, og mange, energi- og proteinrige retter
  • Spis 6-8 energirige, små retter om dagen. Spis hver tredje time.
  • Fedt indeholder mest energi. Spis derfor mange fede fødevarer.
  • Protein er vigtigt for musklerne. Spis derfor mad med et højt indhold af protein som fisk, fjerkræ, æg, mælkeprodukter, kød og bælgfrugter (bønner og linser).
  • Fyld gerne dine retter med fede fødevarer som olie, ost, dressing, fløde, smør, æg og mayonnaise.
  • Drik energirige drikke som drikke-yoghurt, juice, maltøl, kakao med flødeskum, koldskål og sødmælk.
  • Spis mellemmåltider i form af snacks eller energidrikke samt forret eller dessert i forbindelse med aftensmaden.
  • Spis kun lidt magre madvarer som brød, kartofler, gryn og grøntsager.
  • Bevæg dig og få mere appetit.

Du skal være fysisk aktiv

Samtidig med at du spiser nok energi og fødevarer, der indeholder meget protein, er det vigtigt at være fysisk aktiv.

Når du er fysisk aktiv, er det både for at vedligeholde kroppens bevægelighed, styrke, kondition og balanceevne. Desuden er det, at du rører dig, med til at vedligeholde din muskelmasse. I takt med at alderen stiger, mindskes muskelmassen.

Energien, du bruger, giver sult, så du spiser mere, hvilket igen er med til at opbygge og holde dine muskler ved lige. Hvis du ikke spiser nok, reagerer kroppen ved at tære på dine muskler.

Det er en god idé at være fysisk aktiv mindst 30 minutter om dagen ved moderat intensitet – selv lidt motion er gavnligt.

Læs også: 3 gode øvelser til din gåtur

Styrk dine knogler

I forhold til knoglerne er både D-vitamin og calcium vigtige, især når du kommer op i årene. D-vitamin dannes i din hud, når du er ude i solen. Men når du kommer op i årene, danner huden mindre D-vitamin.

Du får også D-vitamin gennem den mad du spiser, fx er fede fisk som sild, makrel og laks, en god kilde til D-vitamin.

Er du bekymret for, om du får nok D-vitamin, kan du dagligt tage et tilskud på 5-10 µg (400 IU) D-vitamin.

Er du over 70 år, skal du være opmærksom på, at den officielle anbefaling er et dagligt tilskud på 20 µg (800 IU) D-vitamin kombineret med 800-1000 mg calcium, uanset om du drikker mælk eller spiser mælkeprodukter.

Bliv klog på din vægt

Der er nogle lette metoder, der — udover badevægten — kan hjælpe dig til at finde ud af, om det du vejer, understøtter et godt helbred.

Læs også: Bliv klog på din vægt


Artiklen er skrevet i samarbejde med Fødevarestyrelsen

Sidst opdateret 02.09.2019