Demens

Livet med Alzheimer og andre former for demens

Sådan skal du gøre, når du ser det nye demenssymbol

Læs, hvad du skal gøre, når du ser Danmarks nye demenssymbol – og om hvordan man bestiller et symbol, hvis en, man kender, har demens.

Det nye danske demenssymbol skal gøre det tryggere for mennesker med demens – og dermed også deres pårørende – at færdes i det offentlige rum. 

Demenssymbolet er et hjælpemiddel, man kan bruge, hvis man ønsker at vise, man har demens – fx for at møde større forståelse og tålmodighed i bussen eller supermarkedet.

Symbolet er udviklet af Folkebevægelsen for et Demensvenligt Danmark. Der har været mennesker, der har demens, pårørende, fagfolk og frivillige med til at udvikle det nye symbol.

Læs også: Kend symptomerne på demens  

"" Demenssymbolet

Det skal du gøre, når du ser demenssymbolet
Når du møder en person, der bærer symbolet, så skal du være særligt opmærksom. Måske er der brug for en hjælpende hånd, men det er ikke sikkert. Det langt fra altid, at en, der har demens, har brug for hjælp. Nogle gange kan et smil eller lidt ekstra tid, forståelse og tålmodighed gøre en stor forskel.

Husk og følg disse tre simple råd, når du ser demenssymbolet:

  • Tag kontakt – Smil og vær imødekommende.
  • Tal tydeligt – Stil ét spørgsmål ad gangen.
  • Vær tålmodig – Sæt tempoet lidt ned, og hjælp gerne på vej.

Læs artiklen: Hvad er demens?

Læs også: Hjælp din nabo med demens

Sådan får du et demenssymbol
Hvis du eller en, du kender, har demens og gerne vil bruge symbolet, kan du bestille et gratis sæt med demenssymbolet i.

"" Demenssymbolsættet

I sættet er der flere ting, som du kan bruge efter lyst og behov. Der er både en pin (nål til tøjet, tasken e.l.), klistermærker, en nøglering og et skilt, så man kan bære symbolet både synligt og diskret.

Hvis du vil bestille et gratis demenssymbolsæt kan du kontakte demenskoordinatoren i din kommune eller dit lokale rådgivnings- og aktivitetscenter. Du kan også bestille sættet i Ældre Sagens webshop mod betaling af portoen.

Bestil demenssymbolet i Ældre Sagens webshop 

Demenstest – test om der er tegn eller symptomer på demens.

Sidst opdateret 17.05.2021