Enker, enkemænd og fraskilte har større risiko for ensomhed
Tallene viser, at:
- Enker og enkemænd i alderen 65-79 år har tre gange så stor risiko for at blive ramt af ensomhed end gifte. Cirka det samme gælder for fraskilte.
- Hos enker og enkemænd i alderen 45-64 år er risikoen for at blive ramt af ensomhed mere end dobbelt så stor. Det samme gælder for fraskilte.
En ny hverdag alene
Tabet af en samlever kan være stort, og det kan være uoverskueligt at skulle forholde sig til en ny hverdag.
Samtidig er det at blive alene ofte omgivet af tabuer. Omgivelserne kan have svært ved at takle ens sorg.
De fleste oplever god støtte til at starte med. Så bliver det hverdag for venner og familie. Men ikke for den, som er blevet alene.
Det kan tage lang tid – for nogle år – at skabe sig en ny hverdag. Især mænd kan være længe om at komme igennem sorgen.
Læs Peters historie om at miste sin kone og finde tilbage til livet
Det er tabu at sige 'jeg føler mig ensom'
Venner og familie kan have svært ved at finde ud af, hvordan de skal reagere, hvis man siger, at man føler sig ensom. Det kan være, at de i stedet snakker om, at det går over, eller om at man nok skal komme sig. Men det gør man sjældent helt.
Det, at ensomhed er svært at tale om for de fleste, er en af årsagerne til, at den også er svær at bryde. Men det er vigtigt at bryde mønsteret, så ensomheden ikke går hen og bliver den ny følgesvend i ens tilværelse.
Hvorfor bliver man ensom
Der kan være mange grunde til, at kontakt til venner og familie bliver mindre, når man er blevet alene. Måske var det den afdøde ægtefælle, som var den udadvendte og stod for kontakten til venner og familie og for at invitere folk hjem og arrangere sammenkomster.
Så får man pludselig en ny rolle, der kan være svær at overskue midt i sorgen og savnet.
Det kan også være, at man har svært ved at komme rundt, hvis ens tidligere partner var den, som kørte bilen. Eller man har været nødt til at flytte, og derfor ikke kender nogle mennesker det nye sted.
Det kan også være, at man bare ikke har særligt meget familie eller venner tilbage.
Sådan kan du hjælpe dig selv
Det er lettere sagt end gjort at bryde ensomheden – men ikke umuligt. Her er nogle råd til, hvad du kan gøre.
1. Prøv at åbne op og få nye mennesker ind i i dit liv
Det er aldrig for sent at få nye venner. Se, om du kan åbne op for nye bekendtskaber.
Få nye venner i dit liv
2. Deltag i Ældre Sagens aktiviteter
Her møder du andre, og der er et væld af muligheder. Du vælger selv, om du vil mødes med bare én anden (besøgsvenner e.l.), eller du vil mødes med flere. Om du vil lave en aktivitet, lytte til et foredrag eller måske spise sammen med andre. Giv det en chance.
Hvis du har lyst, kan du også vælge selv at blive frivillig.
10 måder du kan møde andre i lokalafdelingen
3. Bevæg dig
Bevægelse og motion er godt for humøret og optimismen på tilværelsen. Der er mange måder at gøre det på. Det kan være i grupper eller en gåtur med en anden. Det er aldrig for sent at begynde med at motionere.
Sådan kommer du i gang med at motionere
4. Få hjælp til at komme igennem sorgen
At miste en ægtefælle eller samlever er en stor livsbegivenhed. Det kan være en rigtig positiv ting at få hjælp af nogle, der kender til situationer som din, til at komme igennem sorgen.
Når din ægtefælle dør
5. Find andre at spise sammen med
Få en spiseven eller være med i en madklub. Der findes også folkekøkkener, du kan gå til, hvor du kan møde andre mennesker.
Spis sammen med andre
Føler du dig ensom?
Har du prøvet at føle dig ensom, fordi mennesker i din omgangskreds har trukket sig fra dig, efter din ægtefælle/samlever er gået bort?
Eller har du undgået et menneske, der var i sorg over at have mistet sin ægtefælle/samlever – måske fordi du ikke vidste, hvad du ellers skulle gøre?
Så del din historie med os i formularen herunder.
Vi gengiver ikke din historie nogle steder, uden du giver lov til det. Vi deler heller ikke historien med andre organisationer, virksomheder e.l. Vi bruger kun din historie til at blive klogere.
Hvis vi vurderer, der er andre, der kan have glæde og gavn af at læse din historie, vil vi kontakte dig direkte og spørge om lov til at dele historien. Vi gengiver kun din historie med dit samtykke.
I Ældre Sagen arbejder vi på, at ingen i Damark skal rammes af alvorlig ensomhed. Viden på området hjælper os til at forstå problemerne og til at skabe løsninger, der kan gavne andre i samme situation.