Bliv medlem
Søg på www.aeldresagen.dk

Museum - oplev Victor Petersens Willumsen samling

Herregården Odden i Mygdal nord for Hjørring danner rammen om en spændende Willumsen samling. Der er noget at komme efter, hvad enten man er kunstinteresseret, historisk interesseret eller bare vil nyde stedets smukke natur. Som medlem af Ældre Sagen får du rabat på entréen.

Samarbejdspartner

Victor Petersens - Willumsens Samling

Medlemspris

55 kr. for entrebillet til Willumsen-samling. Normalpris 70 kr.

Tilbuddet gælder for

Kortholder, ved familiemedlemskab for begge navne på kortet.

Bemærk

Rabatten kan ikke kombineres med andre rabatter eller rabataftaler.

Åbningstid

Samlingen er åben i perioden 1. april – 31. oktober samt fra 26. - 30. december 2022.

Vis på kort

Hjørring
Vis tilbud på kort

Oplev Willumsen Samlingen

Maleren J.F. Willumsen blev født i 1863 og døde i 1958. Selvom han var en markant dansk maler, levede han i mange år i udlandet, navnlig i Frankrig. Hans kunstneriske virke spændte vidt. Både fagligt (maleri, arkitektur, keramik, grafik, billedhugger og fotograf) og stilmæssigt. 

Maleren J.F. Willumsen er en markant – international anerkendt – kunstner, der har sat præg på sin samtid. Han var én af foregangsmændene på den kunstneriske side af det moderne gennembrud, som Georg Brandes startede på det litterære område, men som et par årtier senere nåede til billedkunsten.

Tidligere i 1800tallet var naturalisme og national romantikledetråd. Nu kom realisme og samfundssyn med i spillet. Bl.a. ændrede kvindens stilling i kunsten sig. Tidligere viste man kvinder i familiens skød eller indenfor hjemmets fire vægge. Nu kunne man male stærke kvindeskikkelser eller forvaskede vaskekoner i Paris. I et interview undrer Willumsens sig over, at han ”skilte vandene” for ”det var slet ikke meningen”. Det har han sikkert ret i, men emnevalget og sammenhængen kunne nok provokere. Et godt eksempel er Willumsens måske kendteste maleri ”En bjergbestigerske” – malet 2 gange, senest i 1912. Mon ikke en kvinde med den udstråling vakte til diskussion 3 år før kvinderne fik stemmeret?

Samlingen på Odden er en skitsesamling der omfatter omkring 1400 skitser, tegninger, forarbejder og formalerier, hvoraf de ca. 1.000 er udstillet.

Hvor man på normale kunstmuseer kan se de færdige malerier, kan man på Odden følge malerens arbejdsmetode, hvor pertentlig han forbereder sig – og hvordan han af og til skifter fokus i skabelsesprocessen. Derved kommer man tæt på Willumsens tankeverden og kan af og til undre sig over, hvor lang og detaljeret tankeproces, der var i hans hoved. På Samlingen kan man også fornøje sig med en lille film, hvor der er interview med Willumsen og Samlingens grundlægger Victor Petersen fortæller anekdoter. Willumsens Museum i Frederikssund og Willumsen Samlingen på Odden supplerer hinanden på bedste måde.

Samlingen befinder sig på Danmarks Nordligste herregård. De to hoved fløje er fredede og bygget omkring år 1500. Det er en helt ideel ramme for Samlingen, men man kan også blot nyde Herregårdens historie – og i borggården kan man i en stille stund slappe af i det gode vejr  - eller i dårligt vejr bruge Cafeen i Herregårds køkkenet, hvor man kan nyde en kop kaffe eller the.

Willumsen Samlingen på Odden blev oprindelig skabt af redaktør, Victor Petersen, Ribe. Med ildhu fandt han skitser og tegninger rundt omkring, bl.a. hos Willumsens familie. I 1983 flyttede han og hustruen Kirsten, Samlingen til Odden. Senere blev ejerskabet overdraget til en fond, der ejer den i dag.

Ved et besøg på Odden får man ”tre i én”: Historien om en Herregård, historien om en ildsjæl og historien om en maler. Så hvad enten man er interesseret i generel historie eller i kunst, er der noget at komme efter.

 

Sådan får du tilbuddet

Du skal være medlem af Ældre Sagen for at benytte dig af tilbuddet.

Indtast venligst et gyldigt medlemsnummer
  • Billetter til museet købes på stedet.

Kontaktoplysninger

Telefon: 98 97 52 02

Er du ikke medlem af Ældre Sagen?

Bliv medlem