Besøg Danmarks forsorgsmuseum

Rabat

10% på entrébillet, samt en gratis kop kaffe.

Pris

Pensionistbillet 60 kr.
Voksenbillet 75 kr.
Rabatten fratrækkes ved ankomst.

Tilbuddet

Gælder for kortholder.

Samarbejdspartner

Danmarks Forsorgsmuseum
Svendborg

Vis tilbud på kort

Bliv medlem

Er du ikke medlem af Ældre Sagen?
- så meld dig ind her

Info om partner

Danmarks Forsorgsmuseum
Grubbemøllevej 13, 5700 Svendborg
Tlf.: 62 21 02 61
Web: Gå til hjemmesiden

Billetter

Billetter købes på stedet, museet har åbent
tirsdag til søndag kl. 10.00-16.00.

Bemærk

Vis dit gyldige medlemskort når du køber billet i museumsbutikken.

Fattiggården var aktiv fra 1872-1974

De autentiske rammer i Nordens bedst bevarede fattiggård kryber ind under huden på besøgende i alle aldre. I de unikke bygninger kan du opleve en vigtig del af historien om Danmarks forsorg. Her er dørene åbnet til en ellers lukket verden. Her formidles historier om de mange mennesker, som levede eller lever på samfundets skyggeside: De fattige, de syge, de hjemløse, de ’utilpassede’ og de forældreløse.

Om Fattiggården

I 1872 blev Fattiggården i Svendborg bygget, og det var med stor stolthed, at byen kunne åbne en for tiden så moderne og fremsynet anstalt for alle dem, som ikke kunne klare sig selv eller som man mente trængte til genopdragelse. 

Når man passerede porten til Fattiggården, blev man indlagt. Man mistede sine borgerlige rettigheder: Stemmeret, ejendomsret, værgeretten over ens børn samt retten til at gifte sig.

Det blev vurderet, om man var værdigt eller uværdigt trængende. De værdige skulle bo i Forsørgelsesanstalten, hvor man f.eks. fik lov at sove i senge med madrasser.

De uværdige skulle bo i Arbejdsanstalten. Her var der tremmer for vinduerne, pigtråd på murene, og man blev opdelt i kvinder og mænd. Begge steder var der arbejdstvang. 

Frem til 1961 fungerede Fattiggården, som en anstalt, hvor man mistede sin frihed. Stedet var i funktion frem til 1974, hvor det blev lukket, som en skamplet på byen. 

Kom ind bag murene

Se hvor beboerne sov, spiste, arbejdede, blev vasket – og straffet. Oplev vaskerummet, som stammer helt tilbage fra 1872. Det var i brug næsten til Fattiggårdens lukning. Her vaskede de indlagte kvinder alt institutionens tøj. Der blev desuden leveret beskidt tøj udefra, som kvinderne også vaskede. Eller en af soverummene, hvor man ikke selv valgte, hvem man sov med.

På 1. sal finder du opsynsmandens lejlighed. Fra slutningen af 1940'erne boede Ove med sin kone Inger og deres piger, Lisa og Kirsten, her. Inger arbejdede i Fattiggårdens køkken, og Ove arbejdede som opsynsmand helt frem til 1974. Lejligheden fremstår næsten som dengang, og meget interiør stammer fra familien, som var glade for at bo og arbejde på Fattiggården. 

Tankevækkende udstillinger

På museet kan du opleve forskellige særudstillinger, som aktualiserer, konkretiserer og individualiserer forsorgens historie. I årets store udstilling, ”Syv fattige børn”, følger du en søskendeflok på syv, født i årene 1863-1878, gennem barndom, ungdom, voksenliv og for nogen alderdom. Du hører om Hermann, Sofus, Carl, Harald, Fritz, Harriet og Axels drømme, sejre og nederlag i kampen for et bedre liv. Du oplever 100 års historie om underdanmark og ser konsekvenser af at være født ind i svære liv med fængsel, prostitution, tiggeri og rejsen til Amerika. Børneflokken voksede op i et slumkvarter i København. Hermann endte på Svendborg Fattiggård og boede her til sin død som 93-årig.  Se også de personlige genstande og fotografier og læs de glemte og bevægende historier fra tidligere børnehjemsbørn i udstillingen "Du skal ikke tænke på din Far og Mor". I "Ansigt til Ansigt" kan du se ind i øjnene på Fattiggårdens forbrydere. Se de aktuelle udstillinger på www.forsorgsmuseet.dk