Udendørs besøg tilladt på nogle plejehjem

Det er lykkeligt, at flere plejehjem nu tillader udendørs besøg mellem beboere og pårørende, mener Ældre Sagen
24.04.2020

Må jeg nu besøge min mand eller min gamle mor i plejehjemmets have?

Det spørger mange pårørende sig selv om i disse dage.

Det kommer an på en konkret vurdering ang. det enkelte plejehjem, og det er den enkelte kommunalbestyrelse, der vurderer dette.

Det kan betyde, at der i den samme kommune kan være to plejehjem, hvor besøg er tilladt i haven på det ene, men ikke på det andet.

Fx hvis udendørsarealerne ikke tillader det, eller at der har været coronasmitte på plejehjemmet.

I fx Aarhus og i Greve har man de sidste dage tilladt udendørs besøg, så pårørende kan komme i kontakt med plejehjemsbeboerne – i passende afstand naturligvis. På andre plejehjem er der hermetisk lukket for udendørs besøg.

De seneste dages udmeldinger fra sundhedsmyndighederne ang. besøg på udendørs arealer på plejehjem har været modstridende.

Derfor har landets plejehjem også hidtil tolket Sundhedsstyrelsens retningslinjer således, at forbud mod besøg på plejehjem også gjaldt udearealer. Til stor sorg for både beboere og pårørende.

I Ældre Sagen er man glad for, at myndighederne gentænker muligheder for hvordan vi kan være sammen.  Det er lykkeligt, at man på nogle plejehjem tillader udendørs besøg. For beboerne higer efter kontakt med deres familie, og især mennesker med demens kan risikere at glemme deres familie, hvis de ikke ser dem jævnligt.

- Jeg tøver ikke med at kalde det tortur, når ældre ikke kan få lov til at se deres kære. Besøgsrestriktionerne må ikke gå for vidt – og beboere har allerede i ugevis lidt under besøgsforbuddet. Det gør ondt i hjertet, siger Bjarne Hastrup, Ældre Sagens direktør.

I takt med at der kommer flere test (herunder test for antistoffer), flere værnemidler og bedre kontrol over smittespredningen på plejehjem, bør der lægges en særskilt plan for besøg mellem pårørende og beboere på plejehjemmene.

Her skal der tænkes kreativt og ud af boksen for at finde gode pragmatiske og samtidig sundhedsmæssigt forsvarlige løsninger på de enkelte plejehjem.

Læs Ældre Sagens otte anbefalinger til myndighedernes arbejde for et trygt og sikkert gensyn

Sidst opdateret 14.05.2020