Bliv medlem
Søg på www.aeldresagen.dk

Tiltrængt varmecheck på vej

Mange pensionister har svært ved at betale de høje priser på varme. Ny politisk aftale er en god håndsrækning til dem med lav indkomst
11.02.2022
Opdateret: Varmechecken er forhøjet Siden denne nyhed har regeringen og aftalepartierne forhøjet varmechecken og ændret vilkårene for at få den.

Læs seneste nyt i denne nyhed: Forhøjet varmecheck løser ikke problemerne

Det er en tiltrængt varmecheck, som vi håber snart vil være på vej mod mange hjem.

De ca. 3.750 skattefri kroner vil kunne mærkes hos de pensionister, der har mindst, mener Ældre Sagen.

– Vi ved, at de voldsomme prisstigninger på gas og el har gjort mange bekymrede. Særligt for pensionister og andre med lav indkomst har prisstigningerne gjort rigtig ondt, fordi de ikke har andre steder at finde pengene, siger adm. direktør i Ældre Sagen Bjarne Hastrup om den politiske aftale om en målrettet varmecheck.

Varmechecken er på vej til husstande med en samlet indkomst under 550.000 kr. og en varmekilde, der er ramt af høje prisstigninger.

I den gruppe findes mange af landets pensionister

Har presset på for en løsning

Netop situationens alvor fik allerede i november sidste år Ældre Sagen til at lægge konkrete løsninger på bordet.

Dengang i beskæftigelsesudvalget, hvor Ældre Sagen foreslog at forbedre varmetillægget og forhøje tillægget til den grønne check.

Læs også: Regeringens varmepakke varmer kun i kommunekassen 

Samtidig kritiserede Ældre Sagen regeringens udspil på 100 mio. kr. fordi det var for lidt og for bureaukratisk.

Derfor glæder det Ældre Sagen, at aftalen nu indeholder flere penge samt at varmechecken udbetales automatisk uden ansøgning.

– Jeg forventer, at checken bliver udbetalt hurtigst muligt. Dels fordi det er nu, regningerne ligger derude, og fordi pensionister også er hårdt ramt af prisstigningerne på alt andet i samfundet lige nu, siger Bjarne Hastrup.

Det er ikke kun energipriserne, der stiger i disse måneder. Langt de fleste forbrugervarer stiger også, og derfor gør den lave regulering af folkepension og førtidspension også mere og mere ondt.

Alene den seneste måned er forbrugerpriserne steget med 1,4 pct., det er mere end reguleringen af pensioner og andre overførselsindkomster for hele 2022

Derfor foreslog Ældre Sagen også, at reguleringen af folkepensionen og andre overførselsindkomster skal fastholdes, som det oprindeligt var forudsat med finansloven for 2022.

Læs også: Forslag til kompensation for stigende energipriser og regulering af pensionen i 2022

Sådan har Ældre Sagen arbejdet med stigende priser på varme I efteråret 2021 satte Ældre Sagen et arbejde i gang for at gøre opmærksom på konsekvenserne af de stigende priser på varme, der snart var på vej. Stigningerne rammer især personer med lav indkomst, herunder de pensionister, der ikke har meget andet end pensionen at leve for.

Ældre Sagen opfordrede i oktober 2021 politikerne til at kompensere økonomisk trængte for stigende energipriser og fastholde den regulering af folkepensionen og andre overførselsindkomster, som var forudsat i maj.

Brev til beskæftigelsesudvalget og finansudvalget

Ældre Sagen sendte 9. november 2021 brev med vores forslag til kompensation for stigende energipriser og regulering af pensionen i 2022

Vores forslag var:

  • At økonomisk trængte kompenseres for stigende energipriser ved dels at forbedre varmetillægget, dels at forhøje tillægget til den grønne check.
  • At reguleringen af folkepensionen og andre overførselsindkomster fastsættes til det, der fremgår af forslaget til finanslov for 2022, i stedet for den lavere regulering, som fremgår af bekendtgørelse om satsreguleringsprocenten (Bek. 1713 af 20/8 2021).

Læs forslagene her: Forslag til kompensation for stigende energipriser og regulering af pensionen i 2022 

Kritik af regeringens første forslag

I november 2021 foreslår Regeringen en varmepakke på 100 mio. Langt fra nok, mener Ældre Sagen. 

Læs kritikken: Regeringens varmepakke er en dråbe i havet

 

Sidst opdateret 17.01.2023