Tilbyd boosterstik nu
Smitten med coronavirus stiger igen.
Flere plejehjem landet over har også konstateret stigningen, og det skaber bekymring.
Derfor skal svækkede ældre på plejehjem hurtigst muligt kunne gå til egen læge og få tilbud om et boosterstik. Det samme gælder ældre, der modtager hjælp i eget hjem.
- Vi kan ikke sidde og vente på, at smitten bare stiger endnu mere. Ved de første tre stik i det her lange coronaforløb, er der reageret for sent og for dårligt over for svækkede ældre. Vi har et ansvar som samfund for, at det ikke sker igen, siger vicedirektør i Ældre Sagen Michael Teit Nielsen.
Beboere på plejehjem er svækkede
Ifølge vaccineplanen skal plejehjemsbeboere og særligt sårbare ældre vente til september med den næste vaccine.
I dag kan såkaldt ”særligt sårbare” få et tilbud om vaccine, og Sundhedsstyrelsen anbefaler også et boosterstik til dem.
Ældre Sagen vurderer, at langt de fleste plejehjemsbeboere og svækkede ældre i eget hjem lever op til de tre principper Sundhedsstyrelsen har sat for at kunne få et boosterstik.
Derfor bør muligheden i langt højere grad udnyttes på landets plejehjem og til svækkede ældre i eget hjem.
- For at komme på plejehjem i dag, så skal du være meget svækket. Der vil et sygdomsforløb med corona være meget hårdt for helbredet, siger Michael Teit Nielsen.
Selvom nogle af de nyere varianter er mildere, så kan det stadig blive alvorligt for svækkede ældre, ligesom eksempelvis influenza kan give stor overdødelighed på plejehjem.
Tilbud gennem lægen
Det kan være svækkede ældres praktiserende læge, der foretager vurderingen. På den måde sikres den lægefaglige ekspertise.
Derudover er det vigtigt for Ældre Sagen, at ansvaret ikke bliver overladt til den enkelte ældre, men at forløbet bliver håndteret af sundheds- og plejepersonale tæt på den ældre. Det viser erfaringerne fra de første vaccinationer også.
Svækkede ældre kan have svært ved selv at komme til lægen eller bestille en tid digitalt.
Læs også: Ældre Sagen bekymret for håndtering af coronavirus på plejehjem