Skatteaftale svigter pensionister

Ældre Sagen kritiserer skatteaftale mellem regeringen og Dansk Folkeparti for at komplicere pensionissystemet og for at svigte nuværende pensionister.
07.02.2018

Det er en discountløsning! Så bramfrit udtaler Bjarne Hastrup, Ældre Sagens administrerende direktør, sig om den nye skatteaftale, som regeringen har indgået med Dansk Folkeparti.

”Nuværende pensionister svigtes i skatteaftalen. De vil få 36 kr. mere om året, men det kan slet ikke løse samspilsproblemet for dem," konstaterer Bjarne Hastrup. 

Over 300.000 pensionister får ikke løst samspilsproblemet

Ældre Sagen skønner, at godt en tredjedel af de nuværende godt 1 million folkepensionister har en sammensat marginalskat, der er højere end for en topskatteyder, selv om deres indkomst kun er det halve eller mindre af en topskatteyders. Årsagen er, at deres pensionsudbetaling modregnes i ældrechecken eller pensionstillægget.  

”Denne gruppe, der har fulgt politikernes opfordring til selv at spare op til deres pension, må leve videre med denne urimeligt høje aftrapning. Det er en uretfærdig løsning, fastslår Bjarne Hastrup.

Tager ikke fat om ondets rod

Ældre Sagen kritiserer skatteaftalen, fordi den ikke tager fat ved ”ondets rod” om samspilsproblemet: De skyhøje aftrapningsprocenter, som pensionisterne oplever, når deres opsparede pension udbetales. 

Sådan vil det også være for fremtidens pensionister. De vil med regeringens og DFs skatteaftale opleve præcis samme høje sammensatte marginalskatteprocenter som i dag, fordi man ikke ændrer på aftrapningen af sociale ydelser, som er kernen i samspilsproblemet.

Ældre Sagen skønner, at i 2030 vil ca. halvdelen af pensionisterne – til den tid – have en samlet aftrapning, der er højere end topskatten.

 ”De fremtidige pensionister vil derfor ikke opleve samspilsproblemet som løst, og følelsen af ”at blive snydt” vil fortsætte”, siger Bjarne Hastrup. 

Lappeløsning, der gør tingene mere komplicerede

I stedet er skatteaftalen en lappeløsning, hvor man opfinder nye skattefradrag, som yderligere komplicerer det i forvejen stærkt komplicerede pensions- og skattesystem. 

”Tilliden til pensionssystemet er helt afgørende for dets overlevelse på længere sigt – og denne tillid trues af de stærkt komplicerede og uoverskuelige regler”, påpeger Bjarne Hastrup.

Læs mere: Styrk pensionssystemet i Danmark

Sidst opdateret 11.01.2019