Rystende at ældreområdet fylder så lidt i udspil til finanslov

Regeringens finanslovsforslag og de første politiske kommentarer fra andre partier ryster Ældre Sagen
31.08.2020

’Man har et standpunkt, til man tager et nyt’. Sådan sagde tidligere statsminister Jens Otto Krag (S), og noget tyder på, at den holdning stadig trives på Christiansborg.

Det er kun godt en måned siden, at hele landet var i oprør over forholdene for ældre på landets plejehjem i TV2- dokumentaren ’Plejehjem bag facaden’.

Statsministeren kom på banen, sundheds- og ældreministeren kom på banen og partiformændene kom på banen. Alle med politiske krav, fine ord og store hensigter.

Nu står vi med et finanslovsudspil, hvor regeringen alene sætter penge af til kompetenceudvikling af personalet.

Det er en falliterklæring af de helt store, mener Ældre Sagens administrerende direktør, Bjarne Hastrup.

- Hvis nogen tror, at Danmark har glemt, at der er tale om helt horrible forhold for landets ældre, så kan de godt tro om igen. Vi forventer, at både regeringen og samtlige partier i Folketinget står ved deres flotte ord og gode hensigter fra sommeren om at få værdigheden tilbage i ældreplejen. Det er ikke noget man kan snakke sig ud af, det kræver handling, og det kræver massive investeringer, siger Bjarne Hastrup

Fokus på værdighed frem for økonomi

Ældre Sagen ser frem til det kommende topmøde om ældreområdet. Men finansloven har også betydning for, hvor meget handling der kan komme bag den gode vilje.

- Det er på høje tid, at vi som samfund kan have en diskussion om, hvad vi forstår ved en værdig ældrepleje. Den tid, hvor man lukkede øjne og ører for problemernes omfang med en forklaring om ’nødvendig, økonomisk prioritering’ er forbi. I sidste ende handler det om genopretning af tilliden til velfærdssamfundet, siger Bjarne Hastrup.

Sidst opdateret 31.08.2020