Hvor kan jeg blive vaccineret mod influenza?

Flere læger, apoteker m.v. er løbet tør for influenzavacciner. Myndighederne præciserer derfor, at risikogrupper på nuværende tidspunkt skal prioriteres
28.10.2020

Mennesker, der anbefales at blive vaccineret mod influenza, er folk over 65 år, førtidspensionister, mennesker med en kronisk sygdom, eller på anden måde er i en risikogruppe.

Selvom myndighederne har købt markant flere vacciner i år,  er der på grund af frygten for coronasmitte stor efterspørgsel i hele befolkningen for at blive vaccineret mod influenza 

For at sikre, at der er vaccine nok til risikogrupperne, har mange virksomheder og flere af Ældre Sagens lokalafdelinger fået aflyst deres vaccinationsdage.

Derudover forventer Statens Serums Institut at åbne op for at læger, apoteker m.v. kan bestille de sidste influenzavacciner fra et nødlager Statens Serums Institut.

Der vil således være mulighed for at eksempelvis din læge igen kan bestille vacciner hjem.

Statens Serums Institut har ligeledes besluttet, at vaccinationssteder, der har mange vacciner tilovers, kan returnere dem til Statens Serums Institut. På den måde kan de blive omfordelt til læger og andre, der mangler til risikogrupperne.

Hvis du skal vaccineres

Hvis du er i risikogruppe og endnu ikke er vaccineret, bør du kontakte:

  • egen læge
  • forhøre dig på apoteket
  • ringe til Danske Lægers Vaccinationsservice, der fortsat har steder med vacciner til risikogruppen.
  • Hvis du bor på plejehjem, i ældrebolig eller beskyttet bolig, så spørg kommunen om mulighederne for vaccination.

Der er ligeledes mange steder, der ikke længere har flere vacciner mod lungebetændelse (pneumokok).

Der skulle komme nye vacciner i starten af 2021.

Ældre Sagen har desværre ikke et overblik over, hvor det er muligt at få influenzavacciner eller vaccine mod lungebetændelse.

Ældre Sagen håber, at alle der ønsker at blive vaccineret, kan blive det med de nye tiltag.

Kort over lagerstatus

Danmarks Apotekerforening har oprettet et Danmarkskort, hvor du kan se, hvilke apoteker der har vacciner til rådighed. Siden opdateres hver nat.

Se, hvor der er vacciner til rådighed på Danmarks Apotekerforenings hjemmeside

Vacciner til de rette steder

Tilbuddet om gratis influenzavaccination til særlige risikogrupper og faggrupper kom den 1. oktober.

Den 9. oktober meldte Sundhedsstyrelsen ud, at influenzavacciner skulle målrettes risikogrupperne for at sikre vacciner til dem, der har allermest brug for det.

I Ældre Sagen har vi længe efterspurgt et fælles system, hvor læger, private virksomheder, apoteker m.v. kan melde ind om de har vacciner. På den måde kan folk i risikogruppen få et overblik over, hvor man kan henvende sig for at blive vaccineret.

Derudover har Ældre Sagen efterspurgt rammer, der kan sikre, at eksisterende vacciner kommer de rette steder hen, så dem i risikogrupperne kan blive vaccineret.

Ældre Sagen mener, det er afgørende, at Statens Serum Institut sikrer, at der er vacciner til risikogrupperne, så vi ikke igen skal stå i denne beklagelige situation.

Læs også Ældre Sagens brev til Statens Serum Institut om vaccinemangel

Sidst opdateret 07.12.2020