Finanslov 2020: Hvor blev ældreområdet af?

Regeringens udspil til finanslov for 2020 mangler initiativer på ældreområdet. Det skuffer Ældre Sagens adm. direktør Bjarne Hastrup
02.10.2019

Det er positivt, at regeringen også med udspillet til finansloven har prioriteret at afsætte flere penge til velfærd.

På ældreområdet er behovet betydeligt. Og på de medicinske afdelinger er der brug for flere ansatte til at drage omsorg for svækkede ældre patienter. Derfor er det også godt, at regeringen vil afsætte midler til flere sygeplejersker.

Ældreområdet overset i udspil

Men hvor statsminister Mette Frederiksen med sin åbningstale tydeligt understregede behovet for genopretning af ældreområdet, så er initiativerne på netop ældreområdet stort set fraværende i udspillet til finansloven.

Det ærgrer Ældre Sagen.

- Ældreområdet trænger i den grad til et markant løft, så trygheden og tilliden til en værdig pleje kan vende tilbage. Det hører jeg også statsministeren og regeringen anerkende. Derfor er det skuffende, at finansloven ikke nævner konkrete initiativer, der kan levere et løft i ældreplejen, siger adm. direktør i Ældre Sagen Bjarne Hastrup.

Flere penge er ingen garanti

Det er helt nødvendigt, at flere ældre også betyder flere penge til pleje og omsorg. Derfor er det godt, at regeringen har afsat midler til at dække den demografiske udvikling i økonomiaftalerne med kommuner og regioner.

- Men der er ingen garanti for, at kommunerne faktisk bruger pengene på ældreområdet, og mens finansloven forhandles, så sidder mange kommuner altså lige nu og planlægger nye besparelser på ældreområdet, advarer Bjarne Hastrup.

Ser frem til dialog

Statsministeren lagde med sin åbningstale i Folketinget op til, at løsningerne på ældreområdet skal findes sammen med bl.a. Ældre Sagen, og den invitation tager Ældre Sagen imod.

- Der er behov for et grundlæggende opgør med den måde, vi har fået organiseret ældreplejen på i dag. Det vil vi gerne medvirke til, og vi ved, hvor skoen trykker. Både for de ældre, de pårørende og de ansatte, siger Bjarne Hastrup.

Læs også: Ældre Sagens forslag til finansloven for 2020

Sidst opdateret 10.06.2020