Skab mulighed for bedre kontakt med beboere på plejehjem

Det vil gå ud over helbredet, hvis ældre på plejehjem i en længere periode isoleres. Ældre Sagen opfordrer til, at der skabes bedre muligheder for kontakt.
25.03.2020

Beboere på plejehjem har brug for hjælp og kontakt med deres pårørende for at kunne klare hverdagen og vedligeholde deres fysiske og mentale færdigheder.

Med udviklingen i udbruddet af coronavirus kan ældre på plejehjem se frem til at leve mere eller mindre isoleret i mange uger.

Ældre Sagen har derfor opfordret Sundhedsministeriet til at præcisere, hvordan besøgsrestriktionerne på plejehjem skal fortolkes, så de ældre ikke isoleres mere end højst nødvendigt.

- Vi risikerer, at ældre mennesker mister vitale funktioner og får mentale skader. Det kan i værste fald betyde, at de risikerer at dø af andet end coronavirus, eller, at de efter pandemien har lagt sig, har væsentligt forringet funktionsniveau, siger adm. direktør i Ældre Sagen Bjarne Hastrup.

Bekymrede pårørende

Ældre Sagen har den seneste uge fået flere henvendelser fra bekymrede pårørende til svækkede ældre på plejehjem.

Med nyheden om, at restriktionerne for samfundet er forlænget frem til efter påske, tager bekymringerne til.

- De pårørende, vi er i kontakt med via rådgivningstelefonen og sociale medier, har stor forståelse for smitterisikoen. Men mange undrer sig over, at besøgsforbuddet flere steder bliver fortolket sådan, at beboerne sidder isoleret i hver deres bolig hele dagen. Det er problematisk, siger Bjarne Hastrup.

Isolation har alvorlige konsekvenser

Konsekvenserne af længere tids isolation og manglende aktivitet kan være alvorlige.

- Demensramte mister hurtigt kognitive funktioner, hvis ikke hjernen bliver stimuleret. Måske kan de ikke kende deres pårørende når de engang ser dem igen. Fysisk er der risiko for, at svækkede ældre mister evnen til selv at gå, hvis de ikke må gå ud på egen hånd eller ikke kan få hjælp til det, siger Bjarne Hastrup.

Ældre Sagen håber, at myndighederne vil gå i dialog om at skabe bedre kontakt mellem pårørende og plejehjemsbeboere.

Det burde kunne lade sig gøre uden at gå på kompromis med smitterisikoen.

Læs mere: Coronavirus - seneste nyt fra Ældre Sagen

Sidst opdateret 26.03.2020