Beboere på plejehjem har ikke tid til at vente på flokimmunitet, behandling eller en vaccine

Nu skal der findes en løsning, så ældre på plejehjem kan få besøg af ægtefælle, børn og børnebørn igen. De nye retningslinjer er for uambitiøse, mener Ældre Sagen.
18.05.2020

I et åbent brev sender Ældre Sagen en klar opfordring til sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke:

Ældre på plejehjem skal sikres mulighed for besøg fra deres nære pårørende.

- Hver eneste dag er kostbar, når man bor på plejehjem. Derfor beder vi sundheds- og ældreministeren om at træde til og få livsglæden tilbage på plejehjemmene. Restriktionerne gav mening i pandemiens første fase, men de er ude af proportioner nu, og derfor skal der sikres mulighed for besøg på en sundhedsmæssig forsvarlig måde. Både udendørs og indendørs, siger adm. direktør i Ældre Sagen Bjarne Hastrup.

Udover besøg fra pårørende er der også behov for, at der sikres bedre mulighed for, at ældre på plejehjem igen kan få nødvendige behandlinger af bl.a. fodterapeuter og frisører.

Retningslinjer dækker ikke behov

Ældre Sagen efterlyser en meget klar besked til kommunerne.

For trods politisk vilje, dækker de nye retningslinjer for besøg stadig ikke de behov, beboere på plejehjem og deres pårørende har.

- Vi får dagligt henvendelser fra pårørende, der fortæller om, hvor ulykkelige, utrygge, forvirrede og sorgfyldte deres kære er. Om beboere, som har mistet appetitten, sproget, gangfunktionen, humøret og livslysten, siger Bjarne Hastrup.

Ifølge retningslinjerne for risikogrupper kan en 82-årig hjemmeboende med omfattende hjemmehjælp give kram til sine børnebørn, der går i skole, men en plejehjemsbeboer må ikke give et kram til en ægtefælle, der har været i selvvalgt isolation eller har en aktuel negativ test.

Læs også: Nyt fra de klemte og de glemte

Udviklingen muliggør mere åbenhed

Ældre Sagen mener ikke, det er rimeligt, at den del af befolkningen med den kortest forventede restlevetid, kan se frem til den længste ventetid.

Det skal ses i lyset af, at samfundet mange steder er ved at normalisere sig, at smittetrykket generelt ser ud til at være under kontrol og at der er andre muligheder for brug af test og værnemidler.

Den udvikling muliggør efter Ældre Sagens mening en mere ambitiøs og mindre restriktiv linje over for beboere på plejehjem.

Læs det åbne brev til sundheds- og ældreministeren

Sidst opdateret 18.05.2020