Ældre Sagen stævner Hjørring Kommune

Ældre Sagen vil have rettens ord for, at Hjørring Kommune i strid med beboernes lejekontrakter har omdannet plejeboligerne på ældrecentret Havbakken til ældreboliger
26.11.2019

I halvandet år har beboere og pårørende på plejecentret Havbakken kæmpet for deres ret til at blive boende under uændrede forhold.

Den 1. november forsvandt det faste personale på Havbakken, og beboerne har siden kun modtaget hjemmehjælp. Ældre Sagen mener, at kommunen dermed indirekte har tvunget beboerne til at flytte til en anden plejebolig, for at få den samme pleje og omsorg, som de hidtil har haft.

Men kan man uden videre lukke et ældrecenter med plejeboliger hen over hovedet på beboerne, fordi kommunens økonomi er presset?

Det mener Ældre Sagen ikke, og de vil derfor have rettens vurdering af, om Hjørring Kommunes handlinger vedrørende lukning af ældrecenter Havbakken var ulovlig.

- Det er forkasteligt, at en kommune behandler sine stærkt svækkede borgere på den måde. Hjørring Kommune tvinger jo indirekte beboerne til at flytte fra et dejligt, velfungerende plejehjem for at spare penge. Vi mener, at Hjørring Kommune skal respektere beboernes rettigheder i henhold til de indgåede lejekontrakter. Derfor stævner vi kommunen, udtaler Ældre Sagens direktør Bjarne Hastrup.

I starten af september måned besøgte Ældre Sagens direktør Bjarne Hastrup Havbakken og talte med nogle af de flytningstruede beboere.

Det gjorde et stærkt indtryk på ham.

- Beboerne havde efterhånden opgivet håbet om at beholde deres hjem. Det er skammeligt. Vi må have en debat om, hvad det er for nogle rammer og vilkår, vi byder vores mest svækkede ældre. Det er fuldstændigt uacceptabelt, det der er foregået i Hjørring Kommune. Der er tale om en afgørende og principiel sag, og vi frygter naturligvis, at Hjørring Kommunes praksis kan brede sig til andre kommuner.

Vi arbejder for et godt og meningsfyldt liv på plejehjem

Livet må ikke gå i stå, bare fordi man kommer på plejehjem. Ligesom et plejehjem skal være et sted, hvor man har lyst til at komme og bo.

Læs mærkesag

Sidst opdateret 09.07.2020