Ældre Sagen rystet over afsløringer fra dokumentar

De skjulte optagelser fra plejehjemmet Kongsgården viser direkte omsorgssvigt og grov pligtforsømmelse, mener Ældre Sagens adm. direktør Bjarne Hastrup.
07.07.2020

Ekstra Bladet har mandag offentliggjort udvalgte videoklip fra en TV2-dokumentar med skjulte optagelse fra plejehjemmet Kongsgården i Aarhus.

De klip dokumenterer uhyrlige forhold, en ældre demensramt kvinde har levet under på plejehjemmet.

- Jeg er rystet over det, der er kommet frem. Ingen skal udsættes for en så uværdig behandling.  Det er omsorgssvigt og pligtforsømmelse af værste skuffe, og det er efter min vurdering strafbart, siger Bjarne Hastrup.

Vestre Landsret har nedlagt forbud mod, at TV2 viser hele dokumentaren, fordi optagelserne ifølge retten krænker både den demensramte kvinde og de ansatte, der er blevet filmet.

Men den holder ikke længere, mener Bjarne Hastrup.

- Hvis der er nogen anstændig tilbage i Aarhus Kommune, så sørger de for, at dokumentaren kommer til alles kendskab nu, siger Bjarne Hastrup.

Ældre Sagens lokalformand i Aarhus forklarer, at det nu viser sig, at pårørende de seneste 2-3 år har klaget over alvorlige problemer på flere plejehjem i Aarhus. Ældre Sagen kræver en forklaring på, hvorfor kommunen ikke har grebet effektivt ind.

De forbudte optagelser fra plejehjemmet Kongsgården er blot ét af flere aktuelle eksempler på uværdig behandling i ældreplejen.

Det er en falliterklæring for ældreplejen og skal standses omgående, mener Ældre Sagen.

- Sagerne ryster vores grundlæggende tillid til, at vi kan overlade vores kære til en værdig og kærlig tilværelse på plejehjem. Nu er det nok. Der trænger til at blive ryddet op i ældreplejen fra top til bund, fastslår Bjarne Hastrup.

Læs også: Minister indkalder til topmøde om ældreplejen

Sidst opdateret 09.07.2020