Ældre Sagen: Nu må vi se planen for genåbning

Snart er alle plejehjemsbeboere færdigvaccinerede, men der ligger stadig ingen plan fra myndighederne for genåbning af plejehjemmene. Få den nu offentliggjort, opfordrer Ældre Sagen.
11.02.2021

Plejehjemsbeboere har oplevet alvorlige gener af corona-nedlukningen. Det har ført til stigende mistrivsel gennem snart et år med besøgsrestriktioner og manglende indhold i hverdagen.

Nu har 93 % af landets plejehjemsbeboere fået første vaccinationsstik og 85 % er færdigvaccinerede, så en genåbning begynder at ligne en mulighed.

Ekspertvurderinger i andre sektorer

Der er allerede lavet ekspertvurderinger af, hvordan vi kan åbne i andre sektorer. 

En rapport fra Sundhedsministeriet gennemgår de fleste dele af samfundet, med afvejninger af forhold, man bør tage i betragtning: Smittespredning, samfundsøkonomi, trivsel og folkesundhed samt individuel frihed. Plejehjem er imidlertid ikke nævnt i rapporten.

Brev til ministeren

Derfor har Ældre Sagen nu henvendt sig direkte til social-og ældreminister, Astrid Krag og bedt om at få kendskab til den konkrete plan. Og torsdag i uge 6 valgte vi også at gå i medierne med en direkte opfordring.

Styrelsen for Patientsikkerhed har allerede givet grønt lys for genåbning af plejehjem i Herning og Tønder.

Hvad bygger det tilsagn på? Hvilke kriterier har man taget i anvendelse? Og hvornår vil resten af landets plejehjem kunne leve op til kriterierne, så plejehjemsbeboerne igen kan blive herre i eget hus og bestemme, hvem de inviterer på besøg.

Behov for gennemsigtighed og klar plan

Der er behov for gennemsigtighed og klare budskaber, så både plejehjemsbeboere og deres pårørende ved, hvad der er i vente.

Ældre Sagen glæder sig over, at sundhedsminister Magnus Heunicke efterfølgende nu har meldt ud, at Styrelsen for Patientsikkerhed nu vurderer, at vaccinationsstatus på de enkelte plejehjem kan blive taget med som afgørende faktor for, at besøgsrestriktionerne vil kunne lempes.

Og at Styrelsen for Patientsikkerhed tilkendegiver nu også, at de er i fuld gang med at vurdere, hvordan flest mulige besøgsrestriktioner på plejehjem kan blive ophævet.

Vi glæder os sammen med plejehjemsbeboere og deres pårørende til at se den fulde plan offentliggjort med de anvendte kriterier.

Læs brevet til Astrid Krag her


Sidst opdateret 14.04.2021