Besøgsrestriktioner bliver lempet på plejehjem

Plejehjemsbeboere får mulighed for besøg i egen bolig af yderligere to pårørende udover den person, de har udpeget som nærmeste pårørende
17.12.2020

Ældre Sagen har gennem længere tid kæmpet for at få lempet de meget stramme besøgsrestriktioner, der har været indført på de fleste af landets plejehjem. Og nu er det endelig lykkedes.

Sundheds- og Ældreministeriet har torsdag aften offentliggjort nye regler, som indebærer at beboerne nu kan modtage besøg af op til tre forskellige personer i egen bolig, dog kun to ad gangen. Og reglerne træder i kraft d.d.

Alle besøg skal – som Ældre Sagen har anbefalet – foregå sundhedsmæssigt forsvarligt.

Læs mere om Ældre Sagens holdning til besøgsrestriktioner

Et lys i mørket

Hidtil har det kun været den person, der har været udpeget som ’nærmeste pårørende’, der har haft lov til at komme inden for døren i den bolig, plejehjemsbeboeren personligt har lejekontrakt på. Besøg af max to andre har skullet foregå i særlige besøgsrum.

Ældre Sagen betragter det som et lille julelys i mørket for de mange plejehjemsbeboere og deres pårørende, der i særlig grad har lidt under de meget skrappe restriktioner. 

For selvom smittetallene har nået det højeste niveau under pandemien og vaccinen er på vej, så skal vi også finde måder at leve livet på, mens vi er her.

De nye regler indebærer,  at plejehjemsbeboere ikke behøver at have egen indgang udefra for at kunne blive omfattet af de nye regler om besøg i egen bolig. Men besøgene skal fortsat gennemføres sundhedsmæssigt forsvarligt, så smitten ikke kommer ind på plejehjemmene.

Ældre Sagen har de seneste 9 måneder hørt den ene mere hjerteskærende skæbneberetning efter den anden. Beretninger om ældre, som er sygnet hen, har givet op og er blevet skygger af sig selv på grund af den isolation og ensomhed, der er fulgt med de manglende besøg fra pårørende og frivillige besøgsvenner.

Flere af beboerne har direkte udtrykt, at de hellere vil risikere at dø af Corona end at skulle undvære deres kære.

Plejehjemsbeboere kan have kort levetid tilbage

I fastsættelsen af restriktionerne skal der være et hensyn til, at beboere på plejehjem er ældre mennesker, som måske kun har ganske få måneder tilbage at leve i.

Det er mennesker, som fortjener at fylde den sidste tid med nærvær og samvær med deres kære. At skabe de sidste minder sammen, grine og spille et slag kort. Mennesker, som har brug for at have en hånd at holde i og have en velkendt og tryg stemme, som kan berolige et demensramt sind. 

Og ikke mindst mennesker, som har retten til selv at bestemme, hvordan den sidste del af livet skal leves. Ingen andre borgere i Danmark har fået frataget retten til selv at bestemme, hvem de vil se i deres eget hjem.

Læs om konsekvenserne af ensomhed

Ældre Sagens forslag

Ældre Sagen har desuden peget på zoneinddeling af plejehjemmet med mindre, faste teams. Masser af værnemidler, håndsprit og klar information. Styrket hygiejne. Ingen pårørende på fællesarealer og øget testning af både pårørende og personale.

Men vi sætter pris på, at der politisk er blevet lyttet til de svækkede ældres behov.

Med de rette rammer, samt pårørende og personale, som går med livrem, seler og mundbind, skal vi sammen vise, at det kan lade sig gøre at lukke pårørende, juleglæden og livet tilbage på plejehjemmene.

Ældre Sagen sendte 15. december derudover en opfordring til alle landets borgmestre om at sikre, at alle plejehjemsledere kender reglerne for besøg og at beboerne har ret til at forlade plejehjemmet og holde jul hjemme hos familien.

Sundheds- og ældreministeren fortæller, at han nu også har understreget samme pointe overfor kommunerne i et brev.

Derudover er Ældre Sagens anbefaling, at kommunerne oplyser et akut telefonnummer på egen hjemmeside, hvor pårørende kan henvende sig i juledagene, hvis der opstår tvivl om reglerne ude på plejehjemmene.

Fakta om beboere på plejehjem

 

Sidst opdateret 14.04.2021