Mad

Mad og måltider skal styrke sundhed og trivsel

Frihed til selv at vælge

Smag og madtraditioner er forskellige. Derfor skal ældre kunne vælge mellem flere leverandører af madservice, mener Ældre Sagen.

Fru Jensen elsker fisk, Hr. Hansen hader fisk. Andre er vegetarer, veganere eller har helt andre præferencer. Vi har alle livretter, og vi har alle madvarer, vi ikke spiser.

Ældre Sagen arbejder for at bekæmpe underernæring og sikre bedre mad og måltider til ældre, som ikke selv kan lave mad.

Men hvad der er et godt måltid mad, er der ligeså mange holdninger til, som der er mennesker. Opvækst, familietraditioner, alder og den personlige smag påvirker vores individuelle madvaner og livretter.

Flere valgmuligheder til madservice

Det gælder også ældre, som får leveret mad fra det offentlige, og derfor skal de kunne vælge mellem flere leverandører, mener Ældre Sagen. Men hver tredje kommune har kun én leverandør, viser en analyse for Ældre Sagen.
 
Læs også: Hver femte ældre er underernæret
 
Lækker mad efter den enkeltes hjerte er et godt middel i kampen mod underernæring.
 
Desuden er medbestemmelse og indflydelse på egen hverdag væsentlige elementer for at bevare værdigheden i ældreplejen. Det vil blandt andet også sige valgfrihed i forhold til madserviceordninger.
 
Læs også: Hjemmeboende har også ret til frisklavet mad

Mange valgmuligheder

Gode råvarer og et højt næringsindhold er afgørende for god mad til ældre. Men det har stor indflydelse på, hvilke råvarer maden kan indeholde, hvor lang tid maden skal holde sig, fordi nogle råvarer ikke kan holde sig særlig lang tid.

Mere end hver tredje kommune tilbyder levering af mad én gang om ugen, og det betyder, at maden skal holde sig i op til en uge.

Det begrænser råvareudvalget og friskheden, og derfor mener Ældre Sagen, at der skal mere fokus på, hvordan maden leveres til ældre så ofte som muligt, så hjemmeboende ældre kan få måltider lavet af et bredt udvalg af råvarer.

Læs også: Hver tredje kommune leverer kold mad én gang om ugen

Vi spiser også med øjnene

Oplevelsen af det enkelte måltid betyder også meget for, om det er appetitligt og tillokkende at spise. Her er anretningen afgørende. Ca. 80 pct. af vores sanseindtryk modtages gennem øjnene, og derfor er synet af maden en væsentlig appetitvækker.

Ældre Sagen opfordrer til, at det i højere grad end nu er muligt, at hjemmehjælpen kan varme og anrette maden for ældre, for at gøre måltiderne mere appetitlige. 

Dufte giver lyst til at spise

Duften af frisklavet mad skal også så vidt muligt brede sig hos hjemmeboende ældre, der modtager mad fra en kommunal madordning.

Madens duft signalerer til kroppen, at den skal gøre sig klar til at modtage næring, og lugtesansen skaber den første forventning om, hvad de andre sanser kommer til at opleve. 

Hakket kød fremfor skiver af kød glider nemmere ned

Konsistensen af maden har også betydning for, at maden glider ned.

Mange ældre lider af spisebesvær, og det skal der tages hensyn til, når måltiderne tilberedes og tilrettes den enkeltes behov, mener Ældre Sagen. 

Læs også: Ældre har svært ved at spise

Behov for nytænkning om mad

Ifølge undersøgelsen fra Århus Universitet ”Meninger om mad og måltider blandt ældre i eget hjem" fra februar 2017 er der størst tilfredshed med den mad, man laver selv.

Jo mere hjemligt desto bedre. Ældre Sagen opfordrer til, at der skal tænkes i nye løsninger og udveksles ideer for at komme underernæring blandt ældre til livs.

Nogle kommuner eksperimenterer allerede med at levere delvist færdiglavede måltider, så den enkelte selv kan lave maden færdig.

Det kunne for eksempel være en pakke, som består af skrællede kartofler og rå grøntsager, som hjemmehjælpsmodtageren selv skal koge.

Har man lyst til kød eller fisk, kan det enten være stegt eller klar til at lægge på panden eller i ovnen. Dertil en færdiglavet sovs, som skal lunes i gryde eller mikroovn.

Flere kommuner har søgt om støtte til bedre mad til hjemmeboende ældre i regeringens satspuljemidler, hvor der i 2017 er afsat 25 millioner kroner til at forbedre maden til hjemmeboende ældre, der ikke kan lave mad selv.

Læs også: Bedre plejehjemsmad kræver mere end køkkener

Mad og måltider skal styrke sundhed og trivsel

Mad skal fylde langt mere i arbejdet med ældres sundhed og helse, mener ældre sagen.

Læs hele mærkesagen om mad

Sidst opdateret 02.09.2019