Digitalisering

Alle skal selv kunne være i kontakt med det offentlige

Fritagelse for Digital Post

Ikke-digitale danskere skal fortsat kunne fritages, så de kan bevare deres selvstændighed og føle sig trygge.

Mange ældre anvender digitale løsninger som eksempelvis NemID og e-Boks. Men lidt over 200.000 danskere over 65 år er ikke på internettet. Det viser Ældre Sagens beregninger på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

Ældre Sagen har fokus på, at ældre mennesker ikke må føle sig tvunget til at lade andre overtage kontakten til det offentlige, blot for at opfylde kravet om digital kommunikation.

Ældre skal have mulighed for selv at klare kontakten med det offentlige længst muligt, mener Ældre Sagen.

 Læs også: Lidt over 200.000 ældre er ikke på nettet

It-kurser og it-hjælp

På digitaliseringsområdet tilbyder it-frivillige hjælp til ældre til at komme på internettet og følge med i den digitale udvikling. Ældre Sagens lokalafdelinger tilbyder it-aktiviteter og arrangementer.

I Ældre Sagen er der ca. 1.800 it-frivillige, der landet over hjælper i it-cafeer, på kurser, via it-telefonsupport eller besøg i hjemmet, hvis den nyeste opdatering, routeren eller streaming giver udfordringer. 

Hensyn til it-færdigheder

Politisk arbejder Ældre Sagen for, at digitaliseringen tager hensyn til ældres vidt forskellige færdigheder i forhold til it.

Ældre, der ikke kan anvende digitale løsninger, skal fortsat have mulighed for at modtage papirbreve fra det offentlige. Ligesom det skal være muligt fortsat at ringe til eller møde op i borgerservice i ens kommune. 

Læs også: Fritagelse for digital post

Public service er for alle

Hensynet til it-parathed gælder også medierne, hvor der sker en bevægelse fra traditionelt tv og radio til digitale løsninger. 

Udviklingen på medieområdet må ikke stille ældre og ikke-digitale ringere i forhold til at få adgang til nyheder, oplysning, debat og underholdning, mener Ældre Sagen.

Public service-indhold skal være tilgængeligt for alle og skal kunne findes på de platforme, danskerne anvender.

Læs også: Public service skal være for alle

 

 

Sidst opdateret 18.11.2020